Tech MTI 2021. február. 22. 14:11

Már tesztelik a GSK–Sanofi-vakcinát is

A két cég megcsúszott a fejlesztéssel, mert az első klinikai vizsgálatok során az oltóanyag nem alakított ki megfelelő immunválaszt az idős emberek szervezetében.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Megkezdték hétfőn a brit GlaxoSmithKline (GSK) és a francia Sanofi gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű, fehérjealapú, koronavírus elleni vakcinájának klinikai tesztelését.

A végső tesztfázist várhatóan a második negyedévben érhetik el. Amennyiben meggyőző eredmények születnek a vizsgálatok során, a két cég reményei szerint, az új vakcina alkalmazását az utolsó negyedévben hagyhatják jóvá.

A két vállalat tavaly decemberben jelentette be, hogy oltóanyaguk fejlesztése késik, mert idős emberek szervezetében nem alakult ki megfelelő immunválasz a klinikai vizsgálatok során.

Az új klinikai vizsgálatok az oltás biztonságosságára, a szervezet általi elviselhetőségére és az immunválaszra fognak összpontosítani 720 egészséges felnőtt önkéntes tesztalanynál az Egyesült Államokban, Panamában és Hondurasban. Az oltás két dózisát 21 napos eltéréssel fogják beadni a tesztalanyoknak.

A GSK–Sanofi-vakcina ugyanazt a rekombináns fehérjealapú technológiát alkalmazza, mint a Sanofi influenza elleni egyik oltóanyaga. A szer hatását a GSK által fejlesztett segédanyag hivatott növelni.

„Amikor felhívtak, hogy volna lehetőség a Szputnyikra, csak pár perc gondolkodási időt kértem"

Az orosz diplomácia kihasználja, hogy akadozik a nyugati vakcinák gyártása és világszerte kilincselnek a saját termékükkel. Az egyetlen problémát jelenleg az jelentheti, hogy túl sok helyre ígérkeznek el, így nem lesz elég kapacitás mindent időben teljesíteni, vagyis épp olyan akadozással kell számolni.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?