Itthon hvg.hu 2021. február. 22. 12:25

Operatív törzs: a következő két hétben több embert oltanak be Magyarországon, mint eddig összesen

Müller Cecília szerint Magyarországon és az egész világon tapasztalható a koronavírus-járvány harmadik hulláma, azonban az oltás képes lehet ezt a hullámot megtörni.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A következő két hétben több koronavírus elleni vakcinát fognak beadni az orvosok, mint az oltási program kezdete óta összesen – derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint kizárólag az oltással lehetséges a járvány harmadik, jelenleg felívelő szakaszban lévő hullámának megtörése. Mint mondta, Magyarországon jelenleg öt vakcinával oltanak, egyúttal arra szólított fel minden magyart, hogy „ne válogasson”, bármelyik felkínált vakcinát fogadja el.

Müller részletesen beszélt a kínai Sinopharm cég oltóanyagáról. Ahogy arról korábban a hvg.hu is beszámolt, az oltóanyag inaktivált állapotában tartalmazza a vírus örökítőanyagát és burkát. Müller hozzátette, hogy ettől megbetegedni nem lehet, azonban a vakcina széles antigénpalettája olyan válaszra készteti az immunrendszert, ami végül védettséget alakít ki.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy egyelőre nem ismert, melyik vakcina milyen hosszú ideig védi meg az embert, azonban bíznak abban, hogy a Sinopharm oltóanyaga tartós és hosszú távú védettséget ad. Hozzátette, hogy a magyar oltóanyagot – a kínaihoz hasonlóan – elölt vírus alapján fogják előállítani.

Korábban felmerültek olyan kételyek, hogy a Sinopharm oltóanyaga 60 év felettieknek nem adható, mert az idősebbek körében a gyártó nem végzett széles körű teszteket. Müller elmondta, hogy azért nincs elég információ arról, hogy hogyan hat a vakcina a 60 év felettiekre, mert körükben az összes oltóanyag gyengébb immunválaszt vált ki. Hozzátette, hogy ettől függetlenül a vakcina megóvja az időseket is a koronavírus súlyos, illetve halált okozó szövődményeitől.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatója végén újságírói megkeresésre reagálva elmondta, hogy a járvány jelenlegi felfutása ellenére szeretnék elkerülni az érvényben lévő korlátozások szigorítását, de ez elsősorban a lakosságon múlik.

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolója szerint a hétvégén 471 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés hiánya miatt, két éttermet pedig bezártak, mert a korlátozások ellenére nyitva tartottak, illetve vendégek is voltak bent. Kiss elmondta, hogy Budapest első kerületében felszámoltak egy 74 fős születésnapi bulit is, a résztvevőkkel és a házigazdával szemben szabálysértési eljárást indítottak.

A koronavírus harmadik hullámáról ide kattintva olvashat bővebben.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.