A jövő konyhája egész évben ellát majd ennivalóval
Egy új fejlesztés lehetővé teszi, hogy néhány év múlva már saját konyhánkban termesszük a szükséges zöldségeket, sőt, akár egy saját halgazdaságunk is lehet a pult alján.
A Daily Mail brit napilap beszámol a Biosphere Farm nevű fejlesztésről, amelynek feltalálói úgy vélik, 2030-ban már a mindennapi rutin része lehet a futurisztikus konyhakert használata.
A Biosphere Farmot egy tanulmány részeként terveszték a Philips mérnökei, akik arra voltak kíváncsi, hogy a technológia segítségével hogyan élhetünk mai életszínvonalon, miközben óriási mennyiségű energiát és vizet takarítunk meg. A koncepciók között olyan eszközök szerepelnek, mint például a hanghullámokkal tisztító mosó-, és mosogatógépek, illetve az olyan, intelligens hűtőszekrény, amely egyrészt számon tartja saját tartalmát, másrészt ebből képes akár egy komplett menüt is összeállítani a család számára. Az élelmiszer-hulladékokat pedig tömöríti és amit lehet, azt újrafelhasznál.
Az alsó tartály a halaké, felettük teremnek a zöldségek, fűszernövények. A rendszer teljesen önfenntartó is lehet akár. |
A rendszer részét képezi egy olyan, speciális fürdőszobai berendezés is, amely egy virágágyásra emlékeztető, természetes szűrőn keresztül tisztítja meg a szennyvizet, amellyel a vécék öblítése is megoldható, de akár teát is főzhetünk belőle egy speciális, alacsony energiájú berendezés segítségével.
A tanulmányt azután hozták nyilvánosságra, hogy a brit energiaügyi szabályozó testület, az Ofgem arra figyelmeztetett, hogy 2016-ig akár 60 százalékkal is emelkedhetnek az energiaárak, mivel ebből a bevételből lehet majd finanszírozni az új generációs szélfarmok, atomerőművek, illetve tiszta széntüzelésű erőművek építését.
A kutatást megrendelő John Lewis nevű cég termékfejlesztési igazgatója, Sean Allam szerint a jövőben alapjaiban változik meg a fogyasztási cikkekhez fűződő viszonyunk, az eldobható termékek helyét a jóval tartósabb eszközök veszik majd át, s nem lesz ritkaság az egy évtizedes garanciavállalás sem.