A túlzott kávéfogyasztás sem okozhat gondot?
A kávé még nagy mennyiségben fogyasztva sem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - vélik spanyol és amerikai kutatók.
Az Universidad Autonoma de Madrid és a Harvard School of Public Health kutatói húsz éven át követték figyelemmel 128 000 férfi és nő sorsát - olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.
A spanyol és amerikai kutatók munkájuk során két felmérés adataira támaszkodtak: az 1976-ban kezdődött vizsgálat az ápolónők egészségi állapotát volt hívatott feltérképezni, az 1986-ban startolt kutatás pedig az egészségügyi személyzet férfitagjainak egészségét vette górcső alá. Mindkét vizsgálat során a résztvevők részletes kérdőívet töltöttek ki, amelyben életmódjukra, étrendjükre, káros szokásaikra vonatkozó adatokat is közöltek.
A kutatók a kérdőíveket elemezve figyeltek fel arra, hogy a mértéktelen kávéfogyasztók között magasabb volt a dohányosok és alkoholizálók aránya, mint azok között, akik kevesebb kávét ittak.
A napi hat, vagy annál több csésze kávéra "beállított" nők fele és a férfiak 30 százaléka a felmérés többi résztvevőjénél gyakrabban dohányzott és fogyasztott alkoholt. Mindezt tetőzendő, a koffein szenvedélyes hívei a testmozgást is szívesen elhanyagolták.
Mindeme tényezők figyelembevételével a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szívinfarktus kockázatának szempontjából nincs szignifikáns különbség a kávét mértékkel, vagy mértéktelenül fogyasztók között.
A tudósok meggyőződése szerint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából a dohányzás és az alkohol, nem pedig a koffein számít kockázati tényezőnek. Ennek ellenére a kutatók senkinek sem ajánlják, hogy túlzásba vigye a kávéfogyasztást, amely elképzelhető, hogy egyes emberek esetében a nagyarányú koffeinbevitel mégis okoz bizonyos szív -és érrendszeri károsodást.