Szívbarát húsú disznót tenyésztettek ki
A BBC beszámolója szerint amerikai tudósok olyan disznókat tenyésztettek ki, amelyek szervezete a szívre rendkívül jótékony hatású zsírsavat termel.
Az omega-3 zsírsavak jelentősen csökkenthetik az infarktus kialakulásának veszélyét. Az emberi szervezet azonban nem termel ilyen típusú zsírsavakat, azokat mostanáig csak diétás ételekkel, növényekkel, vagy bizonyos halfajtákkal – például lazaccal vagy tonhallal – lehet bevinni a szervezetbe.
A Pitsburgh-i Egyetem kutatói a Nature Biotechnology című szakmai folyóiratban közölt cikkük szerint magzati sejtek genetikai módosításával elérték, hogy a kifejlett példányok olyan zsírszöveteket növesszenek, amelyek omega-3 zsírsavat termelnek.
„Mivel a disznók és az emberek fiziológiája hasonló, a sertések megmutathatják, hogy jó hatással van-e a szívre a megemelkedett omega-3 zsírsavak szintje" – mondta a kutatásban résztvevő Randy Prather a BBC-nek.
A sertések a génmanipulációnak köszönhetően sokkal tovább élhetnek – ami gazdaságosabbá teszi a tenyésztést –, és húsuk emberi fogyasztása is sokkal egészségesebb lesz.
Keith Kendrik, a Cambridge-i Egyetem munkatársa úgy vélte, hogy a kísérletek új utakat nyitnak az omega-3 zsírsavak előnyeinek kiaknázásában, de emberi fogyasztásra sokkal inkább a genetikailag nem módosított élelmiszereket ajánlotta.
A British Medical Journal című orvosi szakfolyóiratban nemrég megjelent cikk 89 tanulmány alapján arról számol be, hogy az omega-3 típusú zsírsavak jó hatással vannak az emberi egészségre.