Orális genetika: az vagy, amit megeszel
Amerikai és kanadai kutatók patkánykísérletekkel kimutatták, hogy léteznek olyan genetikai tulajdonságok, melyek táplálékkal bevitt vegyületekkel tartósan módosíthatók: ennek alapján nem zárható ki, hogy valamikor jövőben bizonyos örökletes betegségeket táplálék-kiegészítőkkel lehet majd gyógyítani.
Kanadában Moshe Szyf és Michael Meaney, a montreali McGill egyetem két kutatója egy éve beszámolt róla, hogyha a patkány anyák nem nyaldossák kicsinyeiket, azok génjei másképp alakulnak. Az agyban található hippocampus fejlődését irányító gén DNS-éhez metil csoportok fűződnek, és a nem rendszeresen nyaldosott, rosszul nevelt patkánycsemeték egész életükben több stresszhormont termelnek és új környezetben bizonytalanabbak lesznek.
A csoport most 90 napos, felnőttnek számító patkányok agyába egy közismert ételkiegészítő aminosavat, L-methionine-t injekciózott. Az aminosav „metilálta a glucocorticoid” gént, és a jól nevelt patkányok hirtelen rosszul neveltként viselkedtek. A kísérlet ellenpróbáját is elvégezték, és kimutatták, hogyha egy TSA nevű vegyülettel leszakítják a metil csoportokat, a rosszul nevelt patkányok normálisak lesznek.
Szyf professzor felhívta a figyelmet arra, hogy a az egészséges patkányokat stresszessé változtató methionine szabadon forgalmazott étrendkiegészítő, és molekulái elég kicsinyek ahhoz, hogy átjussanak a vér-agy gáton.
A methionine és a TSA elég durva eszköz, nagyon sok génre hatnak. A növényeknél már alkalmazzák az úgynevezett RNS-irányított DNS metilációt, amely elvileg emlősöknél is hatásos szelektívebb technika – idézte a New Scientist című tudományos folyóirat honlapján a Nature Neuroscience című kiadványt.