2007. április. 17. 12:54 MTI Utolsó frissítés: 2007. április. 17. 12:55 Plázs

Együnk sok zöldséget, megelőzzük a rákot

Félmillió amerikai nyugdíjas vizsgálata alapján tovább erősödött az a feltevés, hogy a zöldségevés nagyban hozzájárul a rák kockázatának csökkentéséhez.

Ha valaki naponta egyszer is fogyaszt zöldséget, már jelentősen mérsékelheti például a nyelőcsőrák kialakulásának a kockázatát - mutatták ki amerikai kutatók. Egy másik összevetés: ha valaki naponta hat - közelebbről meg nem határozott - adag zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, 29 százalékkal csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát ahhoz képest, aki csak másfél adagot fogyaszt.
 
Elterjedt nézet, hogy minden rákbetegség kétharmada életmódbeli tényezőkre vezethető vissza, így például a dohányzásra, a rossz étrendre és a testmozgás hiányára. Igaz, számos vizsgálattal alátámasztották már, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nagymértékben megelőzhető a rák, ám a kutatók között még vannak viták a kérdésben, ezért volt fontos e nagyszabású vizsgálat - hangsúlyozták a kutatók.
 
Egy másik nemrég végzett vizsgálattal azt mutatták ki - ebben 183 ezer kaliforniai és hawaii lakos vett részt -, hogy a flavonolokban gazdag étkezés 23 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát, főként dohányosok esetében. A flavonolok a növények színének kialakításának részt vevő vegyületek, és legnagyobb koncentrációban a hagymában, az almában, különféle bogyókban, valamint a brokkoliban találhatók.
hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.