2007. április. 17. 12:54
MTI
Utolsó frissítés: 2007. április. 17. 12:55
Plázs
Együnk sok zöldséget, megelőzzük a rákot
Félmillió amerikai nyugdíjas vizsgálata alapján tovább erősödött az a feltevés, hogy a zöldségevés nagyban hozzájárul a rák kockázatának csökkentéséhez.
Ha valaki naponta egyszer is fogyaszt zöldséget, már jelentősen mérsékelheti például a nyelőcsőrák kialakulásának a kockázatát - mutatták ki amerikai kutatók. Egy másik összevetés: ha valaki naponta hat - közelebbről meg nem határozott - adag zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, 29 százalékkal csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát ahhoz képest, aki csak másfél adagot fogyaszt.
Elterjedt nézet, hogy minden rákbetegség kétharmada életmódbeli tényezőkre vezethető vissza, így például a dohányzásra, a rossz étrendre és a testmozgás hiányára. Igaz, számos vizsgálattal alátámasztották már, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nagymértékben megelőzhető a rák, ám a kutatók között még vannak viták a kérdésben, ezért volt fontos e nagyszabású vizsgálat - hangsúlyozták a kutatók.
Egy másik nemrég végzett vizsgálattal azt mutatták ki - ebben 183 ezer kaliforniai és hawaii lakos vett részt -, hogy a flavonolokban gazdag étkezés 23 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát, főként dohányosok esetében. A flavonolok a növények színének kialakításának részt vevő vegyületek, és legnagyobb koncentrációban a hagymában, az almában, különféle bogyókban, valamint a brokkoliban találhatók.
Elterjedt nézet, hogy minden rákbetegség kétharmada életmódbeli tényezőkre vezethető vissza, így például a dohányzásra, a rossz étrendre és a testmozgás hiányára. Igaz, számos vizsgálattal alátámasztották már, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nagymértékben megelőzhető a rák, ám a kutatók között még vannak viták a kérdésben, ezért volt fontos e nagyszabású vizsgálat - hangsúlyozták a kutatók.
Egy másik nemrég végzett vizsgálattal azt mutatták ki - ebben 183 ezer kaliforniai és hawaii lakos vett részt -, hogy a flavonolokban gazdag étkezés 23 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát, főként dohányosok esetében. A flavonolok a növények színének kialakításának részt vevő vegyületek, és legnagyobb koncentrációban a hagymában, az almában, különféle bogyókban, valamint a brokkoliban találhatók.
Plázs
MTI
2007. április. 12. 16:59
A stressz erősíti a ráksejteket
Plázs
MTI
2007. április. 02. 15:50
Szakértők óvnak a rákellenes csodaszertől
Plázs
hvg.hu
2007. április. 06. 14:20
Miért együnk zöldséget és gyümölcsöt?
Plázs
MTI
2007. március. 30. 10:33
Kevés cigarettafüst is tüdőrákot okozhat
Plázs
hvg.hu
2007. március. 28. 14:05
Fekete áfonyával megelőzhető a vastagbélrák
Plázs
hvg.hu
2007. április. 10. 13:50