Fekete áfonyával megelőzhető a vastagbélrák
A fekete áfonyában található antioxidáns hatékony szer lehet a vastagbélrák megelőzésére - állítja egy nemrég elvégzett amerikai kutatás.
Az Egyesült Államokban a második legtöbb áldozatot szedő betegség a vastagbélrák, a kutatók azonban most azt remélik, hogy ennek megelőzésére egy új, a már ismerteknél kevesebb mellékhatással járó gyógyszert fejleszthetnek ki - olvasható a BBC News honlapon.
© sxc.hu |
A kutatás megerősíti azt a tényt, hogy az antioxidánsoknak nagy szerepe lehet egészségünk megőrzésében, azaz érdemes minél több bogyós gyümölcsöt fogyasztani. A fekete áfonyában kimutatható pterostilbene hasonlít a szőlőben nagy mennyiségben megtalálható resveratrol nevű anyaghoz, amelynek rákmegelőző hatása már ismert. Korábbi kutatások a memóriavesztés és a szívbetegségek megelőzésében is nagy szerepet tulajdonítanak a fekete áfonyának.