Szívre is jó a magyar áfonya
Bár a sarkkörtől a trópusokig az áfonyák mintegy háromszáz faja népesíti be az északi féltekét, hazánkban ritkán fordul elő. Ám egyik különleges változata a nedves, savanyú talajt kedvelő tőzegáfonya az Észak-Alföld tőzegmohalápjain és a Mátra egyes területein él. Magas ásványi anyag, só és vitamin tartalmú piros gyümölcse a népi gyógyászat nélkülözhetetlen szere.
Vörös áfonya |
Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamint tartalma révén a szem különféle betegségeinek kezelésére is használható. Általa leküzdhető a farkasvakság, enyhíthető a szürke hályog, a zöld hályog, valamint a cukorbajból eredő látási zavar. A tőzegáfonya gyümölcssavakban, cukorban, pektinben, cseranyagokban, vitaminokban is gazdag. A kálium mellett kiemelkedően nagy a kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor és C-vitamin tartalma. Ásványisó-, fém- és nyomelem szintje magas, baktériumölő hatása is bizonyított.
Lázas, vörhenyes megbetegedések, skarlát, malária, reumatikus láz, influenza és más betegségek esetén jótékony hatású, mivel magas vitamin-, ásványi anyag-tartalma aktiválja az immunsejteket, és elősegíti a károkozók leküzdését. Az áfonya vértisztító hatású, gyógyítólag hat a bőrbetegségekre, bőrkiütésekre, enyhíti az ekcémás, pikkelysömörös panaszokat.