Együnk joghurtot és gyümölcsöt, megelőzzük a májtumort
Bizonyos ételek, mint például a tej vagy a gyümölcs, csökkenthetik a májrák kialakulásának lehetőségét – állítja egy most megjelent tanulmány.
A tanulmány tej és gyümölcsökből álló étrend alkalmazását javasolja, mert az fontos szerepet játszik a daganatos megbetegedések ezen típusának kockázatában - mondta Dr. Renato Talamini a Reuters egészséggel foglalkozó magazinjának.
Talamini és az Aviano-i Rákkutató Központ munkatársai 185 májrákban szenvedő beteget tanulmányoztak, összehasonlítva egy 412 főből álló kontrollcsoporttal, akik közül egyik sem szenvedett májtumorban. A résztvevők által kitöltött táplálkozási kérdőívek alapján bebizonyosodott, hogy a változatos étrend fogyasztásával fordított arányban változott a májrák veszélye. A további kockázatcsökkentő faktorok kiértékelésekor a kutatócsoport úgy találta, hogy a magas tej- és joghurtfogyasztás 78 százalékkal míg a fehér húsok 56 százalékkal csökkentették a májdaganat kialakulásának esélyét. A nagymennyiségű gyümölcsbevitel esetében a rizikó 52 százalékot esett. A tanulmány során az is megerősítést nyert, hogy a zöldségeknek szintén van védőhatásuk, de a statisztikai adatokhoz képest a számok nem mutattak jelentős eltérést.
A szakemberek úgy vélik, hogy az eredmények a hepatitis B és a hepatitis C (HCV) vírusfertőzöttek esetében is hasznosak lehetnek.
A májrák távoltartása érdekében Talamini azt tanácsolja, hogy csökkentsük az alkoholfogyasztásunkat és kerüljük el a HCV fertőzést a biztonságos szex szabályainak betartásával, valamint tartózkodjuk a közös tűhasználattól is.