2007. április. 06. 14:20 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. április. 06. 14:25 Plázs

Miért együnk zöldséget és gyümölcsöt?

Túl kevesen, és túl kevés zöldséget fogyasztanak, a többség finomított cukorral és fehérjével helyettesíti az egészségesebb táplálékot - állítja egy amerikai tanulmány, amely szerint nemcsak a kevesebb kalória miatt kellene egészségesebben táplálkozni.

A felnőtt lakosság kevesebb mint egyharmada eszik elegendő zöldséget és gyümölcsöt, a tendencia pedig már több mint tíz éve tart. A kormány célja, hogy 2010-ig 75 százalékra emelje azon amerikaiak számát, akik naponta kétszer esznek gyümölcsöt, továbbá azt is szeretnék elérni, hogy a népesség legalább fele háromszor fogyasszon zöldségféléket napi rendszerességgel – mondta Larry Cohen, az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szakembere.

Válogassunk kedvünkre!
© sxc.hu
Egy átfogó egészségügyi felmérés részeként zajlott étkezési kutatás 305 ezer felnőtt részvételén alapult. Az adatok szerint az ország a három évvel azelőtti állapothoz képest is csak félúton volt az egészséges étkezési törekvések elérésében. A felmérés azt mutatta, hogy az amerikai felnőttek 27 százaléka napi három adag zöldséget, és nagyjából 33 százalékuk napi két adag gyümölcsöt fogyasztott. Egy adag nagyjából nyolc evőkanálnak felel meg a legtöbb zöldségből és gyümölcsből, míg a zöldleveles zöldségek esetében tizenhat evőkanálnak.

Úgy tűnik, a nyugdíjasok jobban betartják édesanyjuk egykori tanácsát: kicsivel több mint harmaduk naponta háromszor vagy annál többször is eszik zöldséget. A 18 és 24 év közöttiek fogyasztják a legkevesebb mennyiséget ebből. Négyötödük egyszerűen kikotorta a tányér szélére a zöldséget, ha egyáltalán volt a tányérján. A kicsit idősebbek 46 százaléka napi kétszer, esetleg annál többször is evett gyümölcsöt. A 35-44 év közötti korosztály viszont alig fogyasztott ilyen jellegű táplálékot: kevesebb mint 28 százalékuk ette meg az ajánlott mennyiséget naponta.

Drágább zöldség és gyümölcs

A zöldségfélék ára több mint 11, a gyümölcsféléké csaknem 25 százalékkal emelkedett idén januárban az előző év hasonló időszakához képest. A mezőgazdasági termékek összesen 14,3 százalékkal kerültek többe az év első hónapjában, mint tavaly ugyanekkor - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb felmérésében.

Az ipari növények ára 4,7 százalékkal csökkent, a krumpli termelői ára viszont több mint 80 százalékkal nőtt az előző év januárjához képest. A vágóállatok termelői ára gyakorlatilag nem változott 2006 január óta. A baromfiért 10 százalékkal többet, a sertésért csaknem 7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni a boltokban. A tojás ára viszont csaknem 20 százalékkal nőtt idén januárra.

A felmérés során azt is firtatták, hogy a megkérdezettek milyen gyakran fogyasztanak gyümölcslevet, gyümölcsöt, és zöldséget. A spanyolok (hispániaiak) ették a legtöbb gyümölcsöt (37 százalék) szemben a fehérekkel és a feketékkel, ám a legkevesebb zöldséget (nagyjából 20 százalékuk). Ezzel szemben a fehérek ették a legkevesebb gyümölcsöt (31 százalék), de a legtöbb zöldséget (28 százalékuk).

A szakemberek egyszerűen nem értik, miért nem esznek az amerikaiak zöldségeket és gyümölcsöket; Larry Cohen ígérete szerint a következő felmérés ezt is vizsgálni fogja. „Nyugtalanok vagyunk a nemzeti célok elérésének sikertelensége miatt” – mondta a szakember, aki szerint bár a gyümölcs és zöldségfogyasztás aránya 1994 óta változatlan, az egészségügyi szakemberek szerint a célt még csak megközelíteni sikerült.

Susan Krause, a New Jersey-ben található Hackensack University Medical Center dietetikus szakembere szerint az emberek inkább finomított cukorral vagy fehérjével helyettesítik a gyümölcsöket és zöldségeket. Nemcsak azért kell gyümölcsöket és a zöldségeket fogyasztani, mert azok kalóriaszegények, a bennük található ásványi anyagok és rostok is legalább olyan fontosak a krónikus betegségek és a rák kialakulásának megakadályozásában.

Cohen elmondása szerint jelenleg is dolgoznak családi és közösségi programokon, hogy népszerűsítsék a zöldségfogyasztást. Emellett az amerikai agrár minisztériummal együttműködve kezdeményezéseket tettek az iskolák friss termékekkel történő ellátására. Susan Krause szerint az egészségügyi szakembereknek egyszerű szempontok szerint kéne vonzóvá tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, így például a főző tanfolyamokon egyszerű receptek oktatásával, valamint gyümölcsturmixok iskolai bevezetésével. „Fél siker, ha már itt fogunk tartani” – mondta, hozzátéve: természetesen a nyers gyümölcs volna a legjobb választás, de ez legyen a következő lehetőség.