2006. június. 20. 16:14 MTI Utolsó frissítés: 2006. június. 20. 16:14 Itthon

ÁNTSZ: teljes őrlésű gabona és gyümölcsök az iskolai büfékben

Az ÁNTSZ által ellenőrzött iskolai büfék 63 százaléka kínált korszerű, a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából fontos élelmiszereket a gyerekeknek - mondta Martos Éva, az Országos Élemiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa.

A felmérés szerint a teljes őrlésű gabonából készült kenyér és pékáru a büfék kétharmadában volt a polcokon. Idényjellegű, illetve déligyümölcsöt a büfék több mint a felében kínáltak. Zöldséget a büfék kétharmada árult, elsősorban szendvicsek részeként, ritkábban salátaként.

A cukros üdítőitalok mellett megjelentek a rostos italok és az ásványvizek is a polcokon. Kizárólag cukros üdítőket a büfék mindössze 1,7 százaléka árusított. Tej és tejtermék a büfék háromnegyedében voltak elérhető valamilyen készítmény formájában.

Martos Éva az Országos Élemiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa a felmérés általános tapasztalatait összefoglalva elmondta, hogy ahol a tájékoztatás megfelelő volt, vagyis a programot ismertették mind a büfét üzemeltetővel, mind a diákokkal, a tanárokkal és a szülőkkel, ott többségében eredményes volt a büféprogram bevezetése. Ahol viszont nem sikerült megvalósítani a választék átalakítását, ott az üzletvezetők a feltételek hiányára panaszkodtak, valamint arra, hogy a gyerekek nem igénylik a korszerű élelmiszereket.

A főigazgató szerint az ajánlott élelmiszerekből álló árukínálat bevezetése csak fokozatosan történhet, mivel időre van szükség ahhoz, hogy a diákok megismerjék, majd pedig megkedveljék az egészséges fejlődésük számára fontos, de számukra új élelmiszereket, italokat. Mivel az egészséges iskolai környezet nagyon lényeges tényező az elhízás megelőzése szempontjából, szükséges lenne a gyermekbarát büféprogram kiterjesztése, a menzák és iskolai automaták felmérésére is.

Az ÁNTSZ ez év márciusa és májusa között az Oktatási Minisztérium "büférendeletének" életbelépését követően mérte fel országosan a büfék kínálatát, valamint a kínálat változásának hatásait. 

Hirdetés
hvg360 Tornyos Kata 2025. január. 07. 12:00

Vészesen terjednek a légúti fertőzések, de honnan tudjuk, hogy coviddal, influenzával vagy megfázással van-e dolgunk?

A téli időszak minden évben egyet jelent az influenzaszezonnal, és ez idén sincs másként. Magyarországon fokozódik a járványhelyzet, szinte mindenki talál a környezetében olyan embert, aki lázra vagy köhögésre panaszkodik, de még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást a HVG által megkérdezett szakértők szerint. Mi a különbség tünet és tünet között, és melyik légúti megbetegedés lehet igazán veszélyes? Erről is beszélt Várdi Katalin pulmonológus és Kemenesi Gábor virológus.