Minden ötödik chips zsírosabb és sósabb az ígértnél
A fogyasztóvédelem húsz csak sóval ízesített chips-et vizsgált meg. Háromnál magasabb volt a csomagolásom megadott konyhasó-koncentráció, egyiknél pedig a zsírtartalom.
A chips (olajban kisütött, szeletelt burgonya), a snack (burgonyaszármazékból összeállított eledel) és a kukoricaalapú tortilla chips mind nagyobb szerepet kapnak a gyerekek táplálkozásában és a munkahelyi étkezésben. A magyar piaci kínálat is egyre változatosabb, az eltérő szeletelési vastagság, ízesítés és csomagolás azonban nem feledheti el, hogy ezek a termékek szénhidrát-bevitelre alkalmasak, de egyoldalú fogyasztásuk egészségkárosító. „Ez az élelmiszer típus zsírból és konyhasóból tartalmaz viszonylag nagy mennyiséget , amelyek egyes szív és érrendszeri betegségek kockázatát növelhetik” – állapítja meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség jelentése.
„Az egészség megőrzése érdekében mérsékelni kell a zsiradékbevitelt, valamint a túlzott konyhasó és cukor felhasználást az ételek elkészítésekor. Ezen ajánlások megtartása különösen gyermekkorban fontos, mert az ekkor kialakult táplálkozási szokások és ízlés az egész életre kihat” – figyelmeztetnek a fogyasztóvédők a rászoktatás jelenségére.
A vizsgálat szerint a húsz mintába került termék közül a nettó tömeggel csak egynél találtak problémát, és ott is csak egyetlen zacskónál. Jóval nagyobb gondolt jelent viszont, hogy három minta esetében haladta meg a gyártmánylapon vagy a gyártói specifikációban feltüntetett értéket. Az egyik mintának pedig zsírtartalma volt magasabb, mint a gyártó által vállalt érték.
A főfelügyelőség három külföldi mintánál a só- és zsírtartalom értékelését nem tudta elvégezni, mert a forgalmazó által megküldött specifikáció nem tartalmazta ezeket az értéket.
Jó hír viszont, hogy a bevizsgált termékek egyike sem volt avas, frissességét, ropogósságát mindegyik megőrizte.