Gazdaság EUrologus 2020. október. 28. 16:05

Itt az európai minimálbér-javaslat: tisztességes megélhetést, de nem ugyanannyi pénzből

Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelvjavaslatot terjesztett elő az Európai Unión belüli munkavállalók tisztességes megélhetésének biztosítására. A magyar baloldal üdvözölte a kezdeményezést, bár nem arról szól, hogy mindenhol egységesítsék a legkisebb fizetés összegét.

Az Európai Bizottság most előterjesztett dokumentuma nem kötelezi a tagállamokat a törvényben előírt minimálbérek bevezetésére, és nem határoz meg közös minimálbérszintet sem.

Természetesen nem fognak a munkavállalók minden országban azonos összegű minimálbért kapni. Gondoljanak csak bele, ha holnaptól Bulgáriában ugyanakkora minimumfizetést kapnának a dolgozók, mint Luxemburgban, a bolgár gazdaság összeomlana. Ez lehetetlen, és ez felelőtlenség is

– jelentette ki Nicolas Schmit, foglalkoztatásért felelős – egyébként luxemburgi – uniós biztos. Az Európai Bizottság javaslata egy keretrendszer megteremtésére vonatkozik, amely a minimálbér meghatározásánál egy kiszámítható és méltányos keretet biztosít a munkavállalóknak. Az Európai Unió mindegyik tagállamában van valamilyen formában minimumfizetés. 21 országban törvény garantálja, hat tagállamban (Dánia, Olaszország, Ciprus, Ausztria, Finnország és Svédország) pedig a minimálbér-védelmet kizárólag kollektív szerződések biztosítják. Meg kell jegyezni, hogy a munkavállalók ott érezhetik magukat nagyobb biztonságban, ott alacsonyabb a bérek közötti egyenlőtlenség és magasabb a minimálbér, ahol erősebbek a dolgozók kollektív szerződésekben rögzített jogai. A brüsszeli kezdeményezés szerint is ebbe az irányba kell közelíteni, és azokban az országokban, ahol törvényben írják elő a minimálbért, meg kell teremteni ezen összeg meghatározásának feltételeit.

A javaslat előírja a minimálbér-védelem hatékonyabb végrehajtását és nyomon követését is. Erről a tagállamoknak majd éves jelentést kell készíteni – amennyiben az uniós kormányok és az Európai Parlament is elfogadja ezt a kezdeményezést.

 

Nyolcszoros a különbség a magyar és a svájci minimálbér között

Térképre tettük, Európában hol, mennyi a minimálbér. Magyarország mögött csak három másik ország, Románia, Bulgária és Lettország maradt le, az összes többi megelőzte. A svájciak most tartottak harmadjára népszavazást az ügyben, és most először mondtak igent a minimális keresetre. Közben jönne az egységes európai minimálbér is, ha meg tudnak róla egyezni a tagállamok.

A magyar baloldali politikusok már üdvözölték a javaslatot. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő közleményében azt írta, hogy Az Európai Bizottság által most bejelentett javaslat figyelemben tartja a tagállamok között meglévő gazdasági és fejlettségi különbségeket, de hosszú távon garantálni akarja minden európai munkavállaló számára a tisztességes feltételeket és a méltányos minimálbért. Az a fajta monitoring rendszer, amely folyamatosan vizsgálni fogja a tagállamok minimálbérezési rendszerét és hozzáférhetőségét, mindenképpen támogatandó, de csak az egyik első lépés a teljes megvalósítás felé.”

Dobrev Klára, a DK képviselője pedig kijelentette: Elértük, amit még soha senki: uniós kötelezettség lesz az emberek életszínvonalának emelése. Sokat küzdöttünk azért, hogy ne legyenek másodrendű állampolgárok az Unióban, mert minden európai magyarnak jár a tisztességes bér. Orbán kormánya minden létező módon támadta terveinket. A most készülő szabályok alól azonban ők sem kapnak mentességet, azokat kötelező lesz betartani minden uniós tagországnak.”

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.