Gazdaság Lengyel Miklós 2020. október. 07. 13:33

Most épp a halak miatt bukhat el a Brexit-megállapodás

Brit-francia halászati vita akadályozhatja meg az Egyesült Királyság rendezett kilépését az Európai Unióból.

Újabb, immár ki tudja, hányadik akadályához érkezett a Brexit, hiszen most a halászati jogokon veszett össze Franciaország és Nagy-Britannia. Előbbi azt szeretné elérni, hogy a francia és más uniós halászok ugyanannyi halat foghassanak a brit vizeken, mint eddig. Ezt az álláspontot egyébként a hollandok és dánok is osztják, ám a britek idegenkednek a gondolattól, mondván a szakítás az szakítás.

Márpedig hamarosan, október 15-én és 16-án tartják a következő csúcstalálkozót az EU tagállamainak vezetői, és a Bloomberg szerint akár ezen az egy dolgon is megbukhat a lassan finisébe érkező tárgyalássorozat. Bár a látszólag teljes az egyetértés az EU-n belül, a lap információ szerint Brüsszel és Berlin ideges a mostani fordulat miatt és attól fél, hogy Emmanuel Macron francia elnök makacssága miatt tényleg megbukik a Brexit-megállapodás. A kérdés – jegyzi meg a Bloomberg – gazdaságilag teljesen marginális, sokkal inkább politikai töltete van, hiszen Macron végig a kemény tárgyalási pozíciót képviselte az unión belül.

Boris Johnson eközben azt kérdezi uniós partnereitől, hogy lesz-e megállapodás október 15-ig, mert ha nem, akkor inkább feláll a tárgyalóasztaltól. Brit részről úgy látják ugyanis, hogy rengeteg még a teendő, miközben túlságosan is szorít az idő.

És itt nemcsak a halászatra gondolnak, hanem arra is, hogy a brit konzervatívok benyújtották az új belső piaci törvényeket tartalmazó javaslatcsomagukat (Internal Market Bill), amely nemcsak nemzetközi szerződéseket rúg fel, hanem a Brexit-megállapodás egyes részeit is. Hiába kérte az EU, nem vonták vissza, hiszen Johnsonék állítása szerint a jogszabálycsomag elengedhetetlen ahhoz, hogy a válás után működőképes maradjon a brit gazdaság. És akkor az ír határ kérdéséről még nem is beszéltünk.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.