Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

Brexit

Gazdaság MTI

Meghosszabbították a lassan már kínossá váló Brexit-folyamat jelenlegi tárgyalási fordulóját

Meghosszabbították az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások most folyó londoni fordulóját, amely az eredeti tervek szerint vasárnap este véget ért volna. A Downing Street szóvivője részletek nélkül azt közölte vasárnapi tájékoztatóján, hogy Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalásvezetője szerdáig marad a brit fővárosban.

Gazdaság EUrologus

Megkezdi a felkészülést a megállapodás nélküli Brexitre az EU

A Brexit-tárgyalások állásáról vitáztak elsőként az uniós állam- és kormányfők a csütörtök délután kezdődött kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójukon. Meghallgatták Michel Barnier főtárgyaló beszámolóját, aki összefoglalta a megrekedt egyeztetések jelenlegi állását. A tagállamok már a legrosszabbra készülnek, a britek pedig ezen meglepődtek.

Gazdaság EUrologus

Indul az EU-csúcs egy nagy téttel: sikerül-e megegyezni a Brexitről

Csütörtökön és pénteken ismét személyesen találkoznak az uniós állam- és kormányfők Brüsszelben, hogy a szokásos őszi EU-csúcson vegyenek részt. Miközben a tagállami vezetők utaznak, az Európai Parlamentben úgy döntöttek, hogy a jövő heti plenáris ülést sem Strasbourgban, sem Brüsszelben nem tartják meg. Ehelyett – ahogy erre már volt példa – videokonferencia formájában rendezik meg, az Európa-szerte egyre romló járványhelyzet miatt.

Gazdaság Arató László (EUrologus)

Brexit-tárgyalások Brüsszelből nézve: a remény hal meg utoljára

Minden nappal csökken az esélye annak, hogy a britek rendezett körülmények között hagyják el az uniót. Ha nem lesz megállapodás, akkor olyan szabályok lépnek életbe, amelyek sokkal bonyolultabbá és drágábbá teszik az EU és Nagy-Britannia kapcsolatát. Tulajdonképpen mindenki rosszul jár, kivéve pár bruges-i halászt.