Gazdaság hvg.hu 2020. augusztus. 11. 19:05

Öt éve nem sikerült kármentesíteni az Illatos úti telepet

Már nem szivattyúzzák ki és tisztítják meg a talajvizet az Illatos úti vegyiművek telepén, de az egyéb kármentesítési munkák is elakadtak.

A kormánytól vár segítséget Ferencváros polgármestere a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének kármentesítéséhez. Baranyi Krisztina szerint ez akár 10 milliárd forintba is kerülhet - számolt be az RTL Híradó.

2015-ben derült ki, hogy az Illatos úti telepen csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg, mert az épületek elbontásából származó hulladék még mindig a telepen áll.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője az RTL-nek elmondta, a talajvizet ki kellene szivattyúzni és megtisztítani. Ezt korábban elkezdték, de azóta a munkálatok elakadtak. Azt is elmondta, a talajt 5-10 méter mélyen ki kellene cserélni, hogy megszabaduljanak a benne található mérgektől.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya azt írta az RTL-nek, hogy előkészítés alatt van a kármentesítés második üteme, de nehezíti a folyamatot, hogy a károkozásért felelős tulajdonosnak nincs vagyoni fedezete. Egy másik megoldás is felmerült, a területet a környezeti teherrel együtt eladnák, de eddig nem találtak rá vevőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2020. október. 01. 19:46

A vörösiszap-katasztrófa az egyik közösséget szétzilálta, a másikat megerősítette

Magyarországon első alkalommal került sor egy ipari-természeti katasztrófa hosszú távú hatásainak komplex kutatására. Pszichológus, kommunikációkutató, lelkipásztor és szociológusok bevonásával vizsgálták meg, hogy tíz évvel a vörösiszapömlés után milyen állapotban van a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely lakossága. A kutatás a koronavírus-járvány hosszútávú kezelésére vonatkozóan is fontos következtetéseket tartogat.