Gazdaság hvg.hu 2018. augusztus. 23. 14:54

Nem volt mese, 70 éve indult a szövetkezetesítés

Százezreket ítéltek el vagy fenyegettek meg, amiért ellenálltak.

Hetven évvel ezelőtt, 1948. augusztus 20-án, Kecskeméten hirdette meg Rákosi Mátyás a szövetkezetesítést. Arról szónokolt, hogy az egyéni gazdálkodás útján a kulák, a zsírosparaszt erőfölénye érvényesül, a nagyhal megeszi a kishalat, a dolgozó paraszt tönkremegy. A közös gazdálkodást tekintették a szocialista mezőgazdaság egyedüli formájának és az osztályharc legfontosabb eszközének.

Az 1945-ös földosztáson azok kaptak földet, akiknek nem vagy alig volt. Sokan keveset. Így elsősorban az öt hold alatti vagy akörüli életképtelen birtokok száma nőtt a termelésre és a tulajdonosaik eltartására alkalmas birtokok rovására, miközben a nagybirtokokkal együtt azok versenyképes, korszerűen vezetett része is eltűnt. Ez a rendszer hosszú távon fenntarthatatlan volt.

A szocialista szövetkezetesítés első nagy hulláma 1953 közepéig, Sztálin haláláig, illetve Nagy Imre első miniszterelnökségéig tartott. A tagosításokkal 4 millió katasztrális hold cserélt gazdát. A tagosítás után fél évvel az elosztott földek harmadát hagyták műveletlenül a gazdák. Az ötvenes évek első felében az állami gazdaságok és a termelőszövetkezetek termésátlagai nem érték el az országost, különösen a nagyobb földbirtokkal bíró gazdák eredményeitől maradtak el, pedig sokkal több műtrágya- és gépkapacitás állt a rendelkezésükre. Az egységi termékre jutó előállítási költség jóval magasabb volt a mezőgazdasági nagyüzemekben, mint a kisebbekben. 

Az 1958-1961-es újabb szövetkezetesítési kampányban már szinte mindenkit behajtottak a rendszerbe.

További részleteket a HVG e heti számában talál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.