Gazdaság hvg.hu/businesstraveller 2017. szeptember. 16. 13:29

Mennyit érnek személyes adataink a sötét weben?

Miután 143 millió amerikai és több százezer brit és kanadai polgár személyes adatait lopták el hackerek az egyik legnagyobb amerikai hitelminősítőtől, az Equifaxtól, egy szakértői csoport utánanézett, mennyit kóstálnak személyes adataink a sötét weben. Ne számítson sokra.

A Dell amerikai számítógépgyártóhoz tartozó Secureworks intézet számításai szerint az ellopott hitelkártya adatok nagy többsége szinte teljesen értéktelen a számítógépes bűnözők számára. Az ellenőrzött, s nagy pénzköltési limittel rendelkező, amerikai, japán és dél-koreai kártyákon lévő személyes adatok is csak 10-20 dollárt érnek a fekete hálón. "A fekete háló  - dark web - olyan kapcsolati háló, amelyben internet fórumokon és digitális üzletekben cserélnek gazdát a személyes adatok, illetve a be- és feltörési lehetőségekkel kapcsolatos információk" - határozta meg a sötét háló fogalmát a Secureworks.

Az ellenőrzött kártyaadatok azért érnek többet, mint a nagy tömegben árult, nem ellenőrzöttek, mert az első kategóriába tartozó kártyaadatokat az eladás előtt kipróbálták, s kiderült, hogy a tulajdonos még nem tiltotta le bankkártyáját. A Secureworks szerint a legnépszerübbek a vállalati hitelkártyák - ezeken magasabb a költési limit, s általában hosszabb idő után jön el a letiltás. Az ellenőrzött, de nem túl magas pénzköltési limittel beállított kártya adatai 9 dollár körüli áron kelhetnek el.


A sötét hálón közben teljes személyi adat-gyűjtemények is forognak, darabonként tíz dollár körüli áron. A "Fullz" (Teljes) gyakorlatilag tökéletesen elég ahhoz, hogy a számítógépes bűnözők elrabolják áldozatok digitális identitását: benne vannak egyebek mellett az e-mail címek és a hozzájuk tartozó jelszavak, a cím, a kártyaszám, a telefon szám, a tulajdonos anyjának lánykori neve.   

zöldhasú
Hirdetés
Címkék
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.