Torták, virslik, kenyerek – a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó módosításai szerint idén ezen élelmiszereknél szigorítják az összetételre vonatkozó előírásokat. Június 22-étől, csütörtöktől érvényes az új kenyérszabályozás.
Rozs, rozsos, teljes kiőrlésű, Graham, tönköly, fehér, kézműves – új összetétel alapján lehet sütni csütörtöktől ezeket a kenyereket a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó előírásai szerint.
A rozskenyereknél az eddigi 40 százalékról 60-ra kell növelni a rozstartalmat, a rozsosnál pedig 15,1 százalékról 30-ra. A teljes kiőrlésű termékeknek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben kell teljes kiőrlésű lisztből készülniük a korábbi mindössze 5 helyett. Minimum 90 százalékban Graham-lisztet kell használni sütésnél a Graham-kenyérnél, és 60 százalékban tönkölylisztet a tönkölyösnél.
A házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette fehér vagy búzakenyér lesz. Kézműves kenyérnek csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék- és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek.
Jövőre a sótartalomra vonatkozó előírás is változik: 1,3 és 2,35 század százalék közötti lesz az arány 2018-tól a mostani 1,5–2,8 százalékos tartomány helyett.
A tápértékre, valamint a 100 grammra számított zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost és só mennyiségét tartalmazó tájékoztatót a csomagolatlan termékeken is el kell ezentúl helyezni, vagy pedig írott formában, az üzletben is elérhetővé kell tenni, és átadni a vásárlóknak, ha kérik – derül ki az Index összefoglalójából.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.