Gazdaság Rácz Tibor 2015. június. 17. 11:47

Trafikosztásnál feküdt jól, most takarítással nyer tízmilliókat

Fajszi Lajos egykori szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő, a trafikosztás egyik nyertese most sem panaszkodhat, a hozzá, illetve testvéréhez köthető takarítócég sorra nyeri az állami és önkormányzati megbízásokat. Most csaknem dupla annyiért végzik 19 szekszárdi intézmény tisztítását, mint tavaly. Takarítják a NAV-ot, a Postát, a Mentőszolgálatot, kormányhivatalt is.

"A Lajos pragmatikus" – így jellemezte egykori párttársát, Fajszi Lajost a szekszárdi trafikmutyit feltáró egykori fideszes Hadházy Ákos. Ő csak tudja, hiszen mindketten a városi önkormányzatban ténykedtek. Hadházy viszont a trafikos leleplezés után kegyvesztett lett a Fideszben, most az LMP-t képviseli Szekszárd képviselő-testületében.

Fajszi a Vállalkozók Országos Szövetségének Tolna megyei elnöke – aki 2010-ben az év vállalkozója is volt , a köztársasági elnök a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntette ki –, akinek a neve azon a bizonyos, a szekszárdi trafikmutyit leleplező hangfelvételen is elhangzik, amelynek egyes részleteit a hvg.hu annak idején közzétette. Fajszi Lajos a nyertesek akkori listája szerint két trafik működtetésének lehetőségét nyerte el két közeli településen, Bátaszéken, valamint Decsen, miközben önkormányzati képviselő volt Szekszárdon. Testvére, Sándor Szekszárdon és Várdombon nyithatott dohányboltot. Fajszi Lajos akkori takarítócégének irodavezetője, Réti Anikó szintén elnyert egy koncessziót.

Fajszi Lajos

Fajszi Lajos valóban pragmatikus, amit mi sem bizonyít jobban, hogy túl tud lépni személyes sértettségén, Ács Rezső frissen megválasztott szekszárdi polgármesterrel kialakult rossz viszonyán, s csak a munkára koncentrál. Ők ugyanis korábban egyáltalán nem voltak jóban, amit mutat az is, hogy amikor Ács Rezsőt indította a Fidesz ott helyben a polgármesteri posztért (Horváth István a trafikügy után felfelé bukott, a földművelésügyi tárca miniszteri biztosa lett), akkor Fajszi visszalépett a helyi politikai életből, holott egy évtizeden át a helyi politikai élet meghatározó fideszes alakja volt.

Az épülettakarításra specializálódott F & F Takarító, Szolgáltató Kft. voltaképpen családi vállalkozás, amelynek vezetője és tulajdonosa a cégbírósági papírok szerint jelenleg Fajszi Sándor, viszont az irányításra alighanem a „nagy testvér” Lajosnak is van ráhatása, helyben ezt gyakorlatilag evidenciának veszik. A cégben korábban tulajdonos és cégjegyzésre jogosult volt Lajos, utána ezeket a "titulosokat" átvették tőle a felesége és testvére. A cég a Közbeszerzési Értesítő június 3-i száma szerint egy 52,6 millió forintos megbízást nyert el a szekszárdi önkormányzat kiírásán, amely szerint egy éven keresztül az F & F emberei takaríthatják a város 19 intézményét. Nem lesz ismeretlen a dolgozóknak az épületek zöme, tavaly is ugyanez a cég végezhette el a munkát, az összeg azonban jóval kevesebb volt a 2014-es szerződésben. Tavaly még feleannyit sem kapott a vállalkozás, mint idén: összesen 23,3 millió forintért végezték ugyanazt a munkát, mint idén, holott az épületek száma, s a takarítások gyakorisága csak minimálisan emelkedett a két kiírást összehasonlítva.

A cég vezetése nem reagált

Fajsziékat nem sikerült elérnünk, pedig kerestük őket telefonon többször is az elmúlt másfél hétben, hagytunk üzenetet a titkárnál, írtunk nekik levelet, de nem jelentkeztek. A cég közbeszerzési referensével beszéltünk, ő annyit mondott, hogy négyzetméterenként 1 forinttal adtak olcsóbb árajánlatot a versenytársaikhoz képest, ezért győztek.

A szekszárdi önkormányzat jegyzője annyit közölt lapunkkal, hogy uniós nyílt közbeszerzési eljárás volt, „öt ajánlattevő nyújtott be érvényes ajánlatot, akik közül a legelőnyösebb ajánlatot az F&F Kft. adta”. Független szakértőt is igénybe vettek, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetséget.

A tavalyihoz képest nőtt a takarítandó terület nagysága, „többek között az új piac téren kialakított Közösségi Ház épületével, valamint a Babits Mihály Kulturális Központ székhelyén a mozi vasárnapi nyitva tartásával megnőtt a takarítások gyakorisága”.

A jegyző azt sugallja, hogy még jól is járt a város, aligha lehet másképp értelmezni azt, hogy – közölte lapunkkal – az eredeti becsült érték bő 65 millió forint volt a munka elvégzésére, de szűk 53 millió forintért vállalta el a nyertes pályázó.

Arra a kérdésünkre, hogy nem összeférhetetlen-e, hogy egy volt önkormányzati képviselőhöz, illetve testvéréhez köthető céget bíztak meg, annyit írt a város jegyzője, hogy „az eljárás előkészítésében, értékelésében és bírálatában részt vevő személyek aláírásukkal tanúsították, hogy velük szemben a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 24. §-ában foglalt kizáró körülmények, összeférhetetlenségi okok nem állnak fenn”.

Ha baj van, az állam/önkormányzat segít

Az F & F számait nézve a cég az utóbbi években nem száguldott, sőt, inkább a mélyrepülés lenne a leginkább megfelelő kifejezés, ha a teljesítményét kellene jellemezni. 2010-ben ugyanis 507 millió forintos árbevétel mellett 27 millió forintos nyereséget könyvelhettek el, 2014-ben viszont már sokkal alacsonyabb, 226,5 millió forintos árbevételt ért el a cég, és a nyereség is sokkal szerényebb, 6,5 millió forint volt.

A piacról érkezett megrendeléseknél nagyon rosszul áll a cég szénája, ilyenkor pedig kifejezetten jól jönnek az állami-önkormányzati megbízások. Az F & F-nél épp ez történt: a cég az utóbbi éveket tekintve tobzódik az állami-önkormányzati munkákban.

A szekszárdi önkormányzat mellett megbízást nyertek tavaly a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivataltól, 2013-ban az Országos Mentőszolgálattól, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságától. A cég takarította a Magyar Posta Zrt. Beszerzési Igazgatóságának, a Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet, vagy a NAV Dél-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. épületeit is.

Süllyesztőbe került a 2012-2013 között az F & F Kft. tulajdonában lévő, szintén általános  épülettakarítással foglalkozó, a budapesti Király utca 80. alá bejegyzett O & F Kft., amely most a szabadkai Peter Gergelj tulajdonában van 2014 októberétől. A valószínűleg strómanként funkcionáló Gergelj még két másik cégben is benne van – egyik a felszámolás alatt lévő Grappa-Trade Kft., a másik a valószínűleg hamarosan hasonló sorsra jutó Fat-Trust Kft. Ezek a cégek szintén a Király utca 80. alá vannak bejegyezve, másik 745 cég mellett, amelyeknek nagy része egy idő után szerb tulajdonba került, vagy kerülhet.

A korábbi években, legyen akár szó 2010-ről, vagy 2011-ről, az állami megbízások aránya 20 százalék alatt volt, 2010-ben például a félmilliárdos árbevételből nem érte el a 80 millió forintot. A tavalyi 226 millióból a 2013-ból áthúzódó és a 2014-ben kötött szerződések értéke meghaladja a 110 millió forintot.

Hogy nem megy olyan jól a cégnek, az is mutatja, hogy az adóhatóság Tolna megyei hivatala 2012-ben, és 2013-ban is végrehajtási eljárást kezdeményezett a cég ellen, hátralék miatt, igaz, néhány napon belül meg is szüntették az eljárásokat.

A sok más tevékenység (a főtevékenysége az ingatlanügynöki tevékenység) mellett szintén takarítással foglalkozó F-1. Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. idén februárban került újra Fajszi Lajos egyedüli tulajdonába. Testvérétől, Sándortól vette vissza a céget. Előbb, 2004 márciusában Lajos szállt be a cégbe, majd szűk fél év múlva Sándor is csatlakozott hozzá, sokáig ketten voltak tulajdonosok, idén tavasztól egyedül Lajosé a cég. Ez a vállalkozás kisebb hal a piacon, mint az F & F, de ez is eltartja magát: a 2009-2013 közötti időszakban forgalma 38 és 86 millió forint között ingadozott, az adózott eredmény a legrosszabb évben alig haladta meg a 300 ezer forintot, a legjobb esztendőben azonban 5,7 milliót is túlszárnyalta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.