2011. december. 08. 07:30 MTI Utolsó frissítés: 2011. december. 08. 06:22 Gazdaság

Ma dönt a kamatokról az EKB

Kamatdöntő ülést tart ma az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa, elemzők szerint a testület ismét 25 bázisponttal csökkenti 1,25 százalékos kamatlábát.

A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy az EKB mostani ülésén a novemberi 25 bázispontos csökkentés után újabb 25 bázispontos kamatvágásról dönt, 1,00 százalékra mérsékli az euróövezeti kamatszintet.

Az EKB korábban kétszer emelt az idén az euróövezeti kamatszinten. A dráguló nyersanyag- és energiaárak miatt megnövekedett inflációs nyomásra hivatkozva előbb áprilisban, majd júliusban is 25 bázispontos kamatemelés mellett döntött. Az év közepén elemzők még arra számítottak, hogy az év végéig újabb kamatemelést hajthat végre a szervezet, azonban az elhúzódó eurövezeti adósságválság, és a pénzpiaci zavarok hatására az EKB leállította kamatemelési ciklusát. 

Monetáris politikája szigorítása helyett egyenesen újabb likviditási eszközök bevezetéséről, illetve az év elején leállított másodlagos kötvénypiaci programjának (SMP) újraindítása mellett döntött augusztusban a frankfurti székhelyű központi bank.

Novemberi ülésén, amelyet először elnökölt az új elnök, Mario Draghi, meglepetésre 25 bázisponttal csökkentette kamatlábát a testület. A lépést az elnök sajtótájékoztatón azzal magyarázta, hogy az euróövezeti gazdasági kilátásokkal párhuzamosan enyhült az inflációs nyomás, így lehetőség adódott a monetáris politika enyhítésére is.

Az euróövezeti infláció - az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostat hétfői gyorsbecslése szerint - stagnált novemberben, az októberihez hasonló évi 3,0 százalék volt. Augusztusban éves szinten még 2,5 százalékkal nőttek az euróövezeti fogyasztói árak.

Az EKB "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.