2011. február. 24. 08:15 hvg.hu Utolsó frissítés: 2011. február. 24. 08:05 Gazdaság

Varró: városi legenda az olajtartalékok kimerülése

Előbb csökken a föld olajéhsége, minthogy kifogynánk a fekete aranyból – állítja Varró László, a Mol stratégia-fejlesztési igazgatója a Figyelőnek adott interjúban.

Több mint 100 éves története van annak a városi legendának, hogy az olaj hamarosan elfogy – állítja az igazgató. Szerinte a mélyben rejlő készlet mindig gazdaságosan kitermelhető készletként értelmezendő, tehát a mennyisége a szerint is folyton változik, hogy az aktuális olajárak mellett mi számít éppen gazdaságosnak. Az elmúlt évtizedben az olajár durván megötszöröződött, ami a technológia fejlődésére is rendkívül pozitívan hatott. A jelenlegi csúcstechnológiával csak a földben lévő olaj egyharmadát tudjuk kitermelni, a maradék kétharmad örökre a föld alatt marad. Ha viszont új technológiák és módszerek alkalmazásával csak néhány százalékkal tudjuk növelni ezt a kihozatali arányt – ahogy az utóbbi négy évtizedben ez a Molnak sikerült –, akkor a kitermelhető készletek új mezők nélkül is tovább bővíthetők. Ezért is van, hogy a világ bizonyított olajkészletei 1980 óta évről évre folyamatosan nőnek. A jelenlegi trendek alapján tehát azt gondolhatjuk, hogy az olaj soha nem fogy el, mert minden évben többet adunk a meglévő készletekhez, mint amennyit kitermelünk. Olajcsúcs azonban lesz – állítja Varró László –, és biztosan elkezd majd mérséklődni a kitermelt mennyiség, de ez keresleti oldali csökkenés lesz. Részben a technológiai fejlődés, részben a környezetvédelmi szabályozás miatt a kereslet csökkenni fog.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?