2011. április. 13. 20:00 MTI Utolsó frissítés: 2011. április. 13. 19:59 Hazai gazdaság

A helyi húsipar megmentéséért küzd a debreceni önkormányzat

A debreceni önkormányzat szeretné megmenteni a helyi húsipart, s elkerülni, de legalábbis elodázni a húsüzem bezárását - mondta el Papp László (Fidesz), stratégiai alpolgármester az MTI-nek szerdán, miután Pajna Zoltán (Fidesz), gazdasági alpolgármesterrel Szolnokon egyeztettek a Debreceni Csoport Húsipari Kft. cégvezetőjével.

Szűcs Viktor arról tájékoztatta a városvezetőket, hogy a szlovák tulajdonos döntése alapján a céget jelentősen átszervezik, az állatok vágása külföldre, Losoncra kerül, ezért a mosonmagyaróvári és a debreceni húsüzemet is bezárják.

Papp László ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Debrecen számára elfogadhatatlan a csaknem 400 dolgozót foglalkoztató húsüzem bezárása - ami a nagy hagyományokkal rendelkező helyi húsipar megszűnését is jelentené -, mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy erről előzetesen nem egyeztettek az önkormányzattal.

A debreceni városvezetők ezért a munkaügyi központtal is egyezetett támogatási ajánlatot tettek a cégnek annak érdekében, hogy álljon el az üzem bezárásától, de ha mégsem, akkor halassza el az év végéig. Ennyi idő elegendő lenne, hogy új szakmai befektetőt keressünk a húsüzem működtetésére - tette hozzá Papp László.

Ajánlatuk szerint, ha a tervezett június 30-ai bezárás helyett a tulajdonosok 6 hónapig tovább működtetnék az üzemet, a térségi munkaügyi központ forrásaiból a bérköltséghez jelentős mértékű vissza nem térítendő támogatást kapnának.

Miután a cégvezetőnek a tulajdonosoktól nem volt felhatalmazása a kérdésben dönteni, április 21-én folytatják az egyeztetést, amelyen már részt vesz a cégcsoport spanyol vezérigazgatója is - tájékoztatott Papp László.

 

zöldhasú
Hirdetés