Gasztro hvg.hu 2015. június. 18. 19:48

Szörpök és mások - recept

Agyoncukrozott, híg, engedélyezett színezékkel s egyebekkel rafinált ipari szörpimitációk felcímkézve a bűvös szóval: házi. S akkor kerüljön akárhány száz forintba, sok jéggel, szívószállal, trendik vagyunk.

Legalábbis ezt akarják elhitetni velünk azokban a bisztrókban, kertvendéglőkben, ahol azt gondolják, elég bevinni a házba valamit, ahhoz, hogy ki lehessen pingálni a táblára: házi szörp. A szörp amúgy nem legújabbkori műfaj a vendéglátásban, s nem is annyira anno még természetes volt, hogy minimum málnaszörpöt és narancsszörpöt kínáltak a legvacakabb presszókban is. Legfeljebb eszük ágában sem volt a vidéki tantitól beszerezni, és elhitetni, hogy nem valamely gyártósorról futott le a palack.

A házi vagy kézműves szörpök bevonulása a legeslegújabb kori vendéglátásba a mi nagy és lendületes gasztro forradalmunknak köszönhető. Mi több, valóságos jelképpé váltak.

termekkosar.hu

Csak ahogy múlik az idő, úgy ürül ki a jelkép, azaz a forradalom "gyermekeiből" szörpimítációk, vagy ahogy a food&wine fogalmaz: szörp-epigonok váltak. Szép kis eszmefuttatást olvashatunk e forradalom szörp-végnapjairól, nem minden áthallás nélkül más trendiségekre...

Mi vígaszágon keresgéltünk a rovat recepttárában: a szezonra tekintettel ajánljuk a levendulát a háziaskodásra nem rest szörpölőknek, és egy gyorstalpaló szörptani szemináriumot koktélozással.

A nagymama, vagy ahogy elnézzük, inkább a dédi - bizonyos Sárosi Bella 1930-as években megjelent recepttárának reprintjéből  - pedig a kevésbé ismert, de igencsak üdítő egres szörpöt, ami roppant egyszerűen készül: "A még nem egészen érett egrest (köszméte, piszke) vízzel tűzre tesszük és egészen szétfőzzük. Két liter gyümölcshöz egy liter vizet számítunk. Leszűrjük a levét, és ahány liter, annyitól eggyel kevesebb kiló cukorral ( ha 3 liter, akkor 2 kilóval) elkeverjük és még negyedóráig főzzük. A habját szűrőkanállal leszedjük, üvegekbe töltjük."

Ennyi, ha szezonban akarjuk szörpölni, mert kihűlve, hűvös helyen tárolva sokáig eláll, nem mintha azért lenne érdemes csinálni, hogy csak nézzük. 

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.