Gasztro -gy- 2015. május. 02. 13:37

Tökéletes egyszerű olasz a mammától - recept

Ha valami nagyon egyszerű, de rafináltan finom ételt emlegetünk fel, szinte rendre hozzátesszük: ahogy a nagyi főzte. Hiába, az az igazi. De valahogy megfeledkezünk róla, hogy a nagymamáknak is volt mamája.

S még az is előfordulhat, hogy aki többszörös nagymamává lesz, még mama is, sőt mi több, esetleg ragyogó díva. Így járt minden idők egyik legragyogóbb olasz filmcsillaga, Sophia Loren is. S csöppet se szégyellte, hogy imád főzni, legfőképpen etetni. Mert a főzés igazi örömét az adja, ha látják a mammák, ahogy a család az asztalt körbeülve eltünteti a főztjüket.  

" Az asztalnál lehet gyónni,vitatkozni, tanácsot adni bajokra... Ez a béke egy apró szigete, legnyílvánvalóbb bizonyítéka a szeretetnek, a szerelemnek, amely egy kis közösségben létezik" - írja az Emlékek és receptek címmel, 2004-ben magyar kiadásban is megjelent  szakácskönyvében, amelyben drága Luisa nagymamája mellett, zongoraművész édesanyja, Romilda főztjét is felemlegeti. Pedig a mama - hozzá hasonlóan - már nem csak a konyhának élt-halt: " Édesanyám is kíváló szakács volt, de művészi elhívatottsága megakadályozta abban, hogy minden percét a fazekak és lábosok között töltse."

Romildából idővel nagymama lett, és annak rendje s módja szerint elfoglalta Luisa nagyi helyét a konyhában. Ám ő s a kétgyerekes Loren olykor kisajátították csak maguknak, kettesben a mamma római konyháját:" A néhány együtt töltött nap valódi gasztronómiai felvonulásnak tűnt. Kettesben voltunk, csak ő és én. Folyamatosan hordta az asztalra az ízletes, ínycsíklandó falatokat. Úgy emlékszem vissza azokra a napokra, mint a bőség napjaira." 

 Közös nagy kedvencük volt például a genovai mártás és a göngyölt borjú, mentás, citromos, fokhagymás articsóka de volt egy fogás, ami a leggazdagabb menüsorból sem hiányozhatott. Sophia kedvence, a világ egyik legegyszerűbb, ám annál tökéletesebb étele: a mamma parmezános sült paprikája.

vemale.com

Loren rutinos receptíróként persze 4 személyre adja meg a hozzávalókat (hiszen ez már nagyonis családi adag).

Így 8 darab nagyobb, húsos, feszes bőrű sárga, piros, zöld paprika szükségeltetik hozzá (kaliforniai, kápia), 4 evőkanál extra szűz olíva olaj, 3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 3-4 evőkanál reszelt parmezán, 1,5-2 kanál kenyér-, vagy zsemlemorzsa, só.

A paprikákat forró sütőben - esetleg platnin, grillen) addig kell sütni, míg a héjuk megrepedezik, felhólyagosódik.Óvatosan átemeljük őket egy tálra, s hagyunk nekik egy kis nyugtot. Ha annyira lehűltek, hogy már megúszhatjuk a továbbiakat égési sérülések nélkül, akkor lehúzzuk a héjukat. Könnyedén, szemérmetlenül megválnak ruhájuktók ebbeli állapotukban. Kimagozzuk, kiszedjük az ereket, és 1,5-2 centi széles csíkokra vágjuk a paprikákat. Az olajat közepes hőmérsékleten felmelegítjük, beleszórjuk a fokhagymát, s mikor aranyszínűre vált, hozzáadjuk a paprikacsíkokat is. Mérsékelt lángon, kevés sóval, időnként átkeverve kb.15 percig főzzük, majd megszórjuk a parmezánnal és a zsemlemorzsával. Még 1-2 percig hagyjuk a tűzön, átforgatjuk, és tálaljuk.

Hát, ennyi, igazán nem egy nagy truváj. De a színek és illatok már a "sorok közül" is kikéredzkednek. Ropogós kenyérrel tunkolva szaftos egytál étel, de remek kísérője lehet húsoknak, még tésztáknak is. Mi egy kis friss bazsalikomot is szórnánk rá tálaláskor.

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.