Az allarizi klarisszák jércéi kerültek az év végi ünnepekkor a vatikáni menübe. Úgy hírlik, a puritán, ám a jó ízeket kedvelő Ferenc pápa el volt ragadtatva. Nem csoda, ha mostanra a nyilvánosság kereszttüzébe kerültek a Santa Clara-kolostor apácái és szárnyasaik.
Először léphettek be a minap tévériporterek (a TVE képviseletében) a galíciai klarisszák hajlékába – amelyet az ott élők csak akkor hagynak el, ha orvoshoz vagy szavazni mennek –, hogy megmutassák a nyilvánosságnak, honnan is kerülnek ki a Coren családi cég forgalmazta kézműves hústermékek. A cég juttatott el tavaly decemberben a pápának és kétszáz római szegény családnak egy hűtőautónyi szállítmányt.
Az Assisi Szent Klára által alapított klarissza apácarend ferences nővérei a Spanyolország észak-nyugati részén található galíciai Allariz városka 13. századi kolostorát lakják, s egyben felügyelik, működtetik az Arte Sacra egyházi múzeumot is. A festői helyen ma 24 apáca él, s az adományok mellett igyekeznek az évszázadok óta szokásos önfenntartó gazdálkodást folytatni. A jelenleg Rosa nővér által felügyelt házi baromfiudvarukban 1963 óta nevelnek tyúkokat, jércéket. A klarisszáktól a Manuel Gómez-Franqueira vezette Coren nevű, több családból álló, 150 embernek munkát biztosító vállalkozás vásárolja fel a baromfit. Corenék zászlós húsárujának számít a limitált és számozott Pularda del Convento, vagyis a kolostori jérce – ebből ajándékoztak a pápának és a római szegényeknek is. Ezek a baromfik, amelyeknek állítólag egész Spanyolországban a legfinomabb a húsa, különleges körülmények és gondoskodás közepette érik el a100 napos, 2-3 kg közötti vágó súlyhatárt. Hogy mi a titkuk? Az apácák félhomályos nevelőhelyen tartják a szárnyasokat, hogy ne legyenek tojóképesek, így húsuk rostszerkezete megőrzi eredeti állagát. S biztos van még valami, amit csak „odafenn” tudhatnak… A cég vezetője, aki a jérceszállítmányt személyesen vitte Rómába, „történelmi és kivételes” lehetőségnek nevezte, hogy Ferenc pápa és szűkebb környezete, valamint elesettebb sorsú embertársaik is megízlelhették az allarizi apácák jércéit. A híradások szerint a pápa személyesen felhívta telefonon az apácakolostort, hogy jókívánságait és elismerését fejezze ki.
Corenék az apácák beleegyezésével a klarisszák receptjeit is megosztják a nyilvánossággal. Mi is választottunk egyet a cég weboldaláról: Maria nővér ananászos jércéjét adjuk közre.
Recept
Hozzávalók:
1 egész jérce (a kolostori híján a tanyasi is megteszi), 6 szelet bacon, 6 ananászkarika, 1 kupica konyak, 1 pohár fehérbor + 2-3 evőkanálnyi a sülőben lévő jérce locsolásához, olívaolaj, só, petrezselyem, fokhagyma, bors.
Elkészítés:
A besózott, konyhakész jércét egy tepsibe fektetjük, ízlés szerint borsozzuk, átkenjük zúzott fokhagymával, és beszórjuk frissen aprított petrezselyemmel. Egy órán át pihentetjük a befűszerezett jércét, majd ráfektetjük a baconszeleteket és az ananászkarikákat, és így kötözzük át konyhai zsineggel. Meglocsoljuk bőven olívaolajjal, a konyakkal és a borral. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd mérsékeljük a hőfokot 170-re, és bő másfél óráig sütögetjük a fiatal szárnyast. Közben kétszer vagy háromszor egy-egy evőkanálnyi borral meglocsoljuk.
Tálaláskor a finoman átsült, mennyeien illatozó jércéhez burgonyafánkot és ananász- vagy almakompótot (esetleg pürét) kínálunk.