Gasztro hvg.hu 2013. június. 24. 19:17

Budai Sajtmustra és Sajtverseny

Még az is lehet, hogy június utolsó hétvégéjén tényleg sajtból lesz a hold a budai Millenáris felett. A Gastropiknik & Nightmarket rendezvénysorozat keretében a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhe a terepen.

Éppen három éve, hogy 2009. július elején öt magyar sajtkészítő céhet alapított Körösladányban: a bükki sajtos Sándor Tamás, a lajosmizsei házisajtos Hortig - Bertók páros, a gyomai Bethlen, a hortobágyi Mircz Nárcisz és a körősladányi Kiss Ferenc sajtkészítő mesterek. Nevük - és főleg termékeik - azóta együtt s külön - külön is ismertek lettek. Legalábbis nehéz elképzelni nélkülük a "magyar sajtot". Csak néhány ízes hívószó: hegyvidéki érlelt sajt, tökmagos orda, lilahagymás tehéngomolya, füstölt, csípős paprikás pásztorsajt.

Facebook

A jelszavuk pont ez lett: magyar tejből, magyar sajtmesterek, magyar sajtot. Most úgy tűnik, mégis kivételt tesznek, hiszen az I. Budai Sajtmustra vendégmestere Franciaországból érkezik: Cassen Bussoa, aki hazájában a kecsketenyésztők egyesületének elnöke. Nem tévedhetünk nagyot, ha arra tippelünk, hozza magával a kecskesajtjait. Hogy végülis hány hazai házi tejtermék készítő mit is hoz a Millenárisra, azt valószínűleg meglepetésnek szánják a szervezők, mert ez idáig sehol fel nem lelhető a részvevők és termékeik listája. A hírverés mindössze annyi, hogy a céh védnökségével mindkét nap folyamatosan árulnak, kóstoltatnak, bemutatókat tartanak, bevezetnek a sajt, túró, orda, sajtkrém készítés rejtelmeibe. Mi több, sajtversenyt is rendeznek lágy, félkemény és sajtkülönlegességek kategóriában, amit természetesen szakértő zsüri bírál. Állitólag szakácsok is lesznek, akik nyilván sajtosat főznek.

A sajtmustra próbája az evés..., éljenek a magyar sajtok!