Ma van a Fagyi Napja. A fagylalt igazi vallás, családi körben házi édességgel, közösségben a városban ünnepeljük.
Hogy ezt a hideg nyalat megélte: saját nagy napja lett kis hazánkban, ahol ebben a 24 órában Budapesttől Nyíregyházáig több mint 70 helyen mérik féláron a gombócokat.
A kezdeményezés – nomen est omen – és a szervezkedés a pesti I love Gelatóból indult. Pár hét alatt feliratkoztak a listára a Fragola fagylaltozók, a Végvári cukrászdák, a Ladányi cukrászdák; csatlakoztak olyan tekintélyek, mint Érdről a Pataki, Biatorbágyról az Andrész, Celldömölkről a Rózsavölgyi, Kerepesről a Kézműves Fagylalt Kft. maga és sokan mások.
Az akcióban részvevők szándéka szerint ezen túl évről évre a fagylaltimádók „Torkos Csütörtökje” lesz május 8. Hogy miért pont ez a nap? Mert a hónapot jelölő római ötös /V/ leginkább egy fagylalttölcsérre hasonlít, a nyolcas pedig két gombóc egymásra pakolt fagylaltot jelez.
S hogy miért ez az egész? Még ha sejthetően nem is Teréz anya köpönyegéből bújtak elő a tulajdonosok, akkor is szívesen elhisszük nekik: minél több embernek szeretnének ezen a napon három perc örömöt szerezni. Állítólag átlagnépek átlagadagot pont ennyi idő alatt tüntetnek el a tölcsérből.
(Az akcióban részvevő üzletekről teljes lista a www.szeretlekmagyarorszag.hu-n található.)
A fagyi azonban vallás: nem csak közösségben, hanem családi körben is megünnepeljük. Vagyis itt a helye egy házi, kézileg készült fagylaltnak, ráadásul gép nélkül. Most ugyan egy citrusos-joghurtos változatról lesz szó, de az alaptechnika mindenhol, minden ízesítés esetében azonos.
Először elkészül egy ízesszencia. Ha gyümölcsös fagylalt készül, akkor ez cukorszirupos lefőzés eredménye. Persze ez fűszerezhető. Kávé, csoki, satöbbi esetén az esszencia kész, csak csepfolyós formába hozzuk.
Majd elkészül a fagylalt testes anyaga, aminek a vastag, jól felvert, hidegen bekevert tejszín az alapja.
Végül jön a hosszú hűtés és alkalmi kevergetés. Isteni lesz.
Hozzávalók
2 dl natúr joghurt
3 dl tejszín, minél vastagabb, sűrűbb, annál jobb. Érdemes a piacon beszerezni, de boltban is találunk a polcokon megfelelő minőségűt.
3 nagyobb citrom, vastag, szép bőrrel
3 narancs, vastag, szép bőrrel
10-15 dkg cukor, ízléstől függően
1-2 csipet menta vagy fahéj, ízléstől függően
2 marék jégkocka
Az alapos előkészület fél győzelem
A citrom és narancs héját reszeljük le. Finoman, vigyázzunk rá, hogy a bőrnek csak a sárga részét hántsuk le – a fehér réteg már keserű.
A citrom és narancs levét facsarjuk ki, szűrjük le.
A vastag tejszínt készítsük egy akkora keverőtálba, aminek a feléig ér, és tartsuk hűtőben.
Készítsünk elő a jégfürdőt: egy lapos edénybe szórjunk jégkockát, és öntsük fel egy kis hideg vízzel. Egyelőre tegyük a hűtőbe.
Így keverjük be a fagylaltot
A lereszelt citromot és narancshéjat szórjuk a robotgép keverőtálkájába. Adjuk hozzá a cukrot, majd robotgéppel daráljuk finomabbra.
Tegyünk hozzá egy kis vizet, majd tegyük egy serpenyőbe, és kezdjük el forralni. Vigyázzunk, hogy meg ne égjen a cukor, nem szeretnék karamellizálni. Amikor nagy hólyagok jelennek meg a felszínén lassan-lassan keverjük hozzá a citrom és narancslevet, forraljuk tovább lassú lángon még 1-2 percig, majd vegyük le, és hagyjuk kihűlni. Ez lesz a citrus-szirup, ami a fagylalt ízét megadja.
Ha bármilyen fűszert szeretnénk használni, azt a citrusfélék héjával együtt szórjuk az cukorsziruphoz és főzzük össze.
Amíg hűl, addig vegyük elő a tejszínt, és kezdjük felverni. A tejszín megemelkedik, de vigyázzunk, nehogy túlverjük, mert olyan lesz, mint a vaj.
Vegyük elő a jégfürdőt. Tegyük rá a tejszínes tálat, mostantól itt dolgozunk lassú keveréssel. A tejszínhez adjuk a joghurtot és a citrusszirupot, homogénen keverjük el.
Ha mindez megvan, mehet a mélyhűtőbe.
Utómunka
A fagylalt lassan összeáll a hidegben, de időnként át kell kavarnunk. Úgy óránként vegyük elő a tálat, és keverjük át a fagylaltot. Nagyjából 4-5 órára lesz szükségünk, jelen esetben ugyanis a citrusfélék fellazítják, de ha mondjuk csokoládé-, karamell-, vagy kávéfagylaltról lenne szó, akkor 3 óra is elegendő.
Köszönjük a figyelmet, elmentünk fagyizni.