Szent Flórián, a sörfőzők védőszentje nyilván nem focirajongó: mi más magyarázata lenne annak, hogy az EB elődöntőiben olyan borisszák kerültek, mint a spanyolok, a portugálok és az olaszok. A sör nagyhatalmak közül egyedül Németország jutott el a legjobb négy közé.
Gyanítható, hogy még a sörügyileg jártas olvasók sem biztos, hogy ismerik a Super Bock, Sagres, Coral, Cergal, Cintra, Cristal, Magna, Melo Abreu, Onix, Tagus, Topazio, Zarco neveket. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen portugál sörök. Rövid közvélemény kutatást is végeztünk a portugál-cseh meccs alatt, ám a kerthelyiségben meccset nézők közül egy sem kóstolta, ismerte egyiket sem. Annál inkább sorolták a „cseh remekeket” – de a csehek továbbjutásához ez sem volt elegendő.
Az ellenlábas spanyolok ennél egy fokkal jobban állnak: nem mintha sokkal több sörgyárral büszkélkedhetnének, vagy több sört innának a luzitánoknál, de legalább van egy híres – itthon is kapható – márkájuk, az Estrella Damm.
A sörgyár a hírnevét, mint az FC Barcelona egyik fő támogatója alapozta meg. Az igazi elismerést azonban Ferran Adria, az öt Michelin-csillagos séf nevével fémjelzett, valamint az El Bulli Juli Soler irányította sommelier-csapata által „kifőzött” Estrella Damm Inedit (azaz: eredeti) fantázianevű termék hozta meg.
Az olaszok már jóval több ismert sörmárkával dicsekedhetnek. A híres Moretti vagy Peroni mellett megemlítenénk, hogy az egykor a Dreher család, jelenleg a Heineken csoport birtokolta trieszti sörfőzdében ma is készül kétféle Dreher sör. Az olaszok – és itt elsősorban az északi tartományokról beszélünk – dicséretére legyen mondva, hogy az utóbbi időben egyre több izgalmas kézműves sörrel rukkoltak elő.
Tavaly az óbudai Il Capriccióban az 1995-ben alapított római Turbacci főzde söreit a hazai ínyencek is kipróbálhatták már. Kár, hogy mára lehúzta a rolót az üzlet,így momentán nincs tippünk,hol érhetnénk tetten ezeket a söröket.
A sörben feltörekvő olaszoknak egy igazi „nagyágyú”, a sörben és labdarúgásban egyaránt ezerszer bizonyított Németország lesz az ellenfele. Ha a sör alapján hoznánk döntést, a régebbi válogatottjaikhoz képest szerethető és szebb focit játszó németek tőlünk már most átvehetnék az Európa-bajnoki serleget. A német sörfőzés nagyon erős tradíciókban és talán túlságosan is az.
Miközben Európa-szerte – megjegyezzük, még Portugáliában is – egyre több kisebb kézműves sörkülönlegesség hódítja meg a sör-ínyenceket, a futballban már modern németek mintha görcsösen ragaszkodnának a Német Sörtisztasági Törvény szelleméhez.(http://hvg.hu/gasztronomia/20110117_nemet_sorfozes_tradiciok) . Ahhoz persze nem fér kétség, hogy a hagyományos német lágerek és tradicionális búzasöreik a legjobbak közé tartoznak, de az igazi megújuláshoz nem ártana kicsit lazítani az alapanyagok használatát korlátozó rendelkezéseiken.
A sör és a foci elválaszthatatlan egymástól, de gyanítható, hogy a mostani elődöntők és a hétvégi döntő meccsei alatt sem autentikus söröket kortyolnak a szurkolók. Ha pedig a sörnagyhatalmiság alapján osztogatnák a pontokat a pályákon, akkor mi cseh-angol döntőre tippeltünk volna.
Sör a levesbe |
Ha az angolok képesek lettek volna a finalisták közé kerülni, most valamivel könnyebb dolgunk lenne, hogy milyen sörrel örüljünk vagy bánkódjunk. Az írek meg ugyebár egyáltalán nem számítanak foci nagyhatalomnak, de bármiben lefogadnánk: a söreikkel jó néhány szurkoló koccint mostanság szerte a világban. A Guinness vagy a Kilkenny nagy nyerő lehetne. Még a konyhában is. Aki úgy gondolja, hogy a levesbe ment a kedvenc focicsapata, az vigasztalódjon sörlevessel. Fél óra alatt összedobhat egy príma ír sörös, mustáros, zöldséges sajtlevest, aminek a lelke az ír vörös sör és az erős ízű ír/angol cheddar sajt. A részletes leírást és még számos ötletet a sör-étel párosításokhoz megtalálják a Miele Főzőiskola oldalán – bemutató konyhájukon június közepén főzték ki a témát: www.mielefozoiskola.hu |