Mi hiányzik a sörfesztiválhoz?
Június 9-13 között idén harmadik alkalommal rendezték meg a Cseh Sörfesztivált a Városháza-parkban. 11 sörgyár 25 féle söre alkotta a választékot a sör ünnepén. Ez már önmagában is elegendő, hogy egy sörivót boldoggá tegyen. Vagy mégsem?
Voltak szerencsések, akik elégedetten távoztak a sörfesztiválról. Ők azok, akik az első két napon, még a kora délutáni órákban látogattak el a Városháza-parkba. Ekkor még a teljes kínálatból lehetett válogatni, a sörjegyekért sem kellett a hosszan kígyózó sorokba beállni és a sör is kellően hideg volt valamennyi pavilonnál.
Az egyetlen kifogás, ami ekkor felmerülhetett, hogy sajnos a söröket műanyag pohárba csapolták. Ez túl az esztétikai problémán, bizony a sör többi élvezeti értékét is csökkenti. Különösen azért, mert, a langymeleg pohárban a sör habja hamar összeesik, és így hamar elveszti frissességét.Jó lenne,ha a borfesztiválokhoz hasonlóan,a sörfesztiválokon is lehetne kóstolópoharakat/korsókat venni.
Azok, akik este tettek kísérletet, hogy egy jót sörözzenek, már nem mondhatták ennyire szerencsésnek magukat. Mindenütt hosszú sorbaállás várt rájuk és sajnos a hűtők sem bírták a folyamatos csapolást. Aztán az sem volt egyszerű, hogy a nehezen megharcolt sörrel ülőhelyet találjanak. A többség mégsem adta fel és több sörkülönlegességet is kipróbált. Sajnos azonban a választék egyre szűkült, a treboni Regent sör már pénteken kifogyott. Ennek ellenére maradt még bőven választék, akár a könnyű világos, akár a testes barna vagy egy erős sört szerettünk volna megkóstolni. Mindenesetre a kitartó sörivók ismét bebizonyították, hogy a jó sörök iránt igenis van kereslet. Talán érdemes lenne a hazai sörgyártóknak hasonlóan kiváló minőségű söröket főzniük és nem csak azzal törődni, hogyan tehető a termelés olcsóbbá.
Valószínűleg a fesztivál hangulatát volt hivatva feldobni a cseh zenekar is, de csak a hangzavart sikerült totálissá tenniük. Sok vigaszt a cseh ételek sem jelentettek. A műanyag tányérba tálalt menzányi adagok nem sok sör felitatására lehettek alkalmasak, így áraik is drágának tűntek. A fenti kifogások egyedül a Ferdinánd Sörház sátrában nem merültek fel: itt az étteremben megszokott színvonallal találkoztak a vendégek. A szervezők számításai szerint az öt nap alatt körülbelül 200 hektoliter finom cseh sör csúszott le a torkokon. Már csak abban reménykedünk, hogy a negyedik alkalommal a körülmények is igazán méltóak lesznek a pompás cseh sörökhöz.