2010. május. 27. 20:30 Kovács Gábor Utolsó frissítés: 2010. május. 27. 21:26 Gasztro

A hét receptje: a legjobb sörkorcsolya

Szeretnénk egy tévedést eloszlatni: igenis mindenhez lehet sört inni, csak sajnos a világos lager sörök alapvetően a sós és a csípős ízekkel stimmelnek. Könnyű a belgáknak, hiszen olyan széles a sörválasztékuk, hogy még édes desszertekhez és savanyúságokhoz is tudnak sört ajánlani.

A hazai sörfogyasztás a világos lagereket preferálja, így a sörkorcsolyák zöme is ehhez az ízvilághoz igazodik. Ezért merjük bátran állítani, hogy a bacon, ami mifelénk a vékonyra szeletelt császárszalonnát jelenti, ideális sörkorcsolya alapanyag. Sok mindent csavarhatunk bele, a lényeg az, hogy negyedóra alatt megsüljön.

Aréna 2000 kiadó

Így lehet baconba csavarni virslit, kolbászt, bébihagymát, de akár kimagozott szilvát, sőt, datolyát is (a magok helyébe tölthetünk fetasajtot, kecskesajtot vagy mozarellát), de tapasztalatunk szerint csirkemájjal a legfinomabb. Ennek a sörkorcsolyának az elkészítése roppant egyszerű. A májakat azonos méretű darabokra vágjuk – magam két hüvelyknyi vastagságúra szoktam –, és a szalonnába csavarjuk. A boltban kapható, csomagolt baconszeletek többségének hosszúsága így épp kiad két köntöst a májnak. Ez a szalonnába csavargatás némi gyakorlattal percek alatt elvégezhető. Fűszerezést nem igényel, legfeljebb a tetejére szórhatunk kevés grillfűszert. Az így betekert májakat egy olajjal (ne adj isten, zsírral) kikent tepsibe vagy jénai tálba tesszük és 15 percig 170-180 fokra előmelegített sütőben sütjük.

Tálaláskor fogpiszkálóval átszúrjuk, így kényelmesen fogyasztható akár meccsnézés közepette is (vigyázó szemünket már a közelgő focivébére vetve). Kínáljuk friss, szeletelt zöldségekkel (paprika, paradicsom, kígyóuborka, hagyma), mellékeljünk mustárt és kiflikarikákat vagy szeletelt bagettet. S persze mindenképpen sört.