A hét receptje: sajttorta
A New York Cheescake a Nagy Almában legalább olyan jelkép, mint a minden sarkon árusított, nem is kicsit kiábrándító városi „forró kutya”.
Míg utóbbit, ha hiszik, ha nem, sokkal jobb kivitelben, nálunk is mindenki ismeri, az előbbi ritkábban fordul elő, házi kivitelezésben meg különösen. Míg a hot dognak igen nagy rajongóköre van, a sajttortához keveseket köt szenvedély. Nem véletlen, hogy nálunk nem ez a legnépszerűbb sütemény. A hagyományos édességekhez képest kicsit „riasztó” lehet egy sajtos desszert, pedig több esetben is bizonyított már ez a kombináció. Gondoljunk csak a tiramisura vagy a ricottatortára.
A következő recept alapjául a Philadelphia krémsajt szolgál, ami teljesen semleges ízű, lágy krém. A hozzávalók sorát végigolvasva elsőre talán nem is értjük, miben is rejlik a csoda, pedig ez a süti valóban verhetetlen. Próbálják ki, és egyből megértik, mire gondolunk. A puding, azaz a sajttorta próbája az evés. Lássunk neki!
A receptben használt meggylekvár és meggyszósz párosítása helyett nyugodtan használjunk más gyümölcsöket, például most, a kezdődő eperszezonban. Sőt, ha épp nincs kedvünk a szósszal bajlódni, keverjünk a krémhez friss gyümölcsöt. Az egyszerűség hívei elhagyhatják a lekvárréteget is. Ez még New York-ban is gyakran előfordul, pontosabban a legkisebb helyen is legalább két variációban árulják a sajttortát.
Hozzávalók a sajttortához
- 135 g vaj
- 225 g teljes kiörlésű búzából készült keksz
- 100 g meggylekvár
- 450 g Philadelphia krémsajt
- 150 g porcukor
- 2 tojás
- 1 vanília rúd
Hozzávalók a meggyszószhoz
- 250 g meggy (befőtt vagy fagyasztott is lehet)
- 5 dl meggylé
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- cukor
A sajttorta elkészítése
A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A vajat olvasszuk fel. A kekszet morzsoljuk szét. Ehhez a legegyszerűbb turmixgépet vagy darálót használni, de ha egyik sincs kéznél, csomagoljuk a kekszet konyharuhába és egy húsklopfolóval ütögessük addig, amíg megfelelően morzsás nem lesz a keksz. A kekszmorzsát és az olvasztott vajat keverjük jól össze, majd egy 18 cm átmérőjű tortaformának az aljába nyomogassuk bele a keveréket. A tortaformát tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet. Keverjük össze habverővel a sajtkrémet, a porcukrot, a tojásokat és a vaníliarúdból kikapart magokat.
A kekszalapot kenjük meg a meggylekvárral, majd öntsük rá a krémet. Vízfürdőben süssük a süteményt készre. A vízfürdőhöz egy magasabb peremű tepsibe tegyünk annyi forró vizet, hogy a tortaformának a kétharmadáig érjen. A tortaformát jó alaposan csomagoljuk be kívülről alufóliába, így megakadályozzuk, hogy a víz beszivárogjon. Helyezzük a formát a tepsibe, majd az egészet tegyük a sütőbe. A 150 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt elkészül a süti. Akkor jó, ha a közepe még kicsit mozog, amikor megrázzuk a formát. Ha a torta kihűlt, tegyük hűtőbe pár órára, hogy később szép szeleteket vághassunk belőle.
A meggyszósz elkészítése
A csapott evőkanál étkezési keményítőhöz keverjük hozzá a meggylevet, majd közepes lángon sűrítsük be. Az édesszájúak ízesíthetik némi cukorral is a keveréket. Ha megfelelő sűrűségű a szósz, adjuk hozzá a meggyet is. (Amennyiben fagyasztott meggyet használunk, hamarabb tegyük hozzá, hogy kiolvadhasson.)