2010. április. 23. 05:55 Rapp Eszter Utolsó frissítés: 2010. április. 22. 21:26 Gasztro

A hét receptje: Nenike diós puszedlije

Mindjárt itt az igazi gyümölcsszezon, talán ez az utolsó alkalom, hogy olyan süteményt válasszunk a hét receptjének, aminek a fő alapanyaga egy csonthéjas.

A recept eredete egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza, egy bizonyos Nenike jegyezte le először a család felmenői közül. Anyáról leányra, nagymamáról unokára szállva jutott el hozzám is a leírás. A sütemény kinézetre érdekesnek mondható, de mindenképpen van benne rejtett elegancia. Az íze csodás, az állaga kívül ropogós, belül lágyabb, egyszóval tökéletes. Önmagában is nagyon finom, minden flanc nélkül, de vaníliafagylaltra morzsolva vagy ostyalapocskán kisütve is isteni. Két puszedlit lágy csokoládé krémmel összekötve magasabb szintre emelhetjük az egyszerű kis süteményt.

Hozzávalók:

- 150 g dió
- 130 g kristálycukor
- 20 g vaníliás cukor (2 zacskó) - elhagyható ez az újítás, de ebben az esetben 150 g kristálycukrot használjunk
- 3 tojásfehérje

És a végeredmény. Megéri a fáradtságot
Rapp Eszter

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A diót vágjuk fel durvára. Darálót is használhatunk, ha van hozzá megfelelő alkatrész, de vigyázzunk vele, mert darabos dióra van szükségünk, nem szabad por állagúra darálni. Egyszerű megoldás, ha a diót konyharuhába csomagoljuk, deszkára helyezzük, majd jól megcsapkodjuk egy sodrófával. Keverjük el alaposan a durvára tört diót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a fehérjéket. Gőz fölött sűrítsük be a keveréket, hogy ne legyen folyós. (Egy lábosba tegyünk vizet, majd arra helyezzünk egy tálat úgy, hogy annak az alja ne érjen bele a vízbe.) Nagyjából 10-15 perc alatt, folytonosan kevergetve összeáll a massza.

Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, majd két teáskanál segítségével formázzunk mogyoró méretű kupacokat a keverékből. Hagyjunk némi helyet a kupacok között, mert sütés közben még nőnek a puszedlik. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe a tepsit. A sütemények nagyjából 3 perc alatt kapnak egy kérget, így nem fognak nagyon kilapulni a sütés folyamán. 3 perc elteltével vegyünk vissza a hőmérsékletből 100 fokra, hiszen a továbbiakban inkább szárítjuk, mint sütjük a puszedliket. 15 perc elegendő is, hogy kívül ropogósak, de belül még ragacsos, lágyabb állagúak legyenek.

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál kukoricaszirup (bioboltokban kapható például)
- 100 g étcsokoládé (érdemes 70 százalékos kakaótartalmút használni)

A tejszínt és a kukoricaszirupot forraljuk fel. Amint a keverék a lábos oldalán gyöngyözni kezd, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a feldarabolt csokoládét, és hagyjuk felolvadni benne. Tegyük a krémet hűtőbe, hogy kenhető állagúra hűljön. Ha kihűlt, tapasszunk össze vele két puszedlit a lapos oldaluknál.