2010. április. 01. 20:40 Rapp Eszter Utolsó frissítés: 2010. április. 01. 21:28 Gasztro

A hét receptje: spenótos, tojásos pite

Mi sem természetesebb, mint hogy erre a hétre egy tartalmas, viszonylag könnyen elkészíthető és ízvilágában a húsvéti menübe tökéletesen passzoló pitét választottunk. De ha az ünnep elteltével a nyakunkon marad pár főtt tojás, akkor is szó szerint elsüthetjük őket ezzel a pitével.

A tésztából nyújtáskor érdemes egy keveset félretenni díszítésre. A töltelékhez használjunk friss spenótot a mirelit helyett. Ha kedvünk tartja, a ricottát helyettesíthetjük túróval is.

Hozzávalók a tésztához

- 450 g liszt
- 70g vaj
- 1dl víz
- 1 dl olaj
- 2 tojás
- 1 mokkáskanál só
- +1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez

- 1 kg spenót
- 1 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma (ízlés szerint használhatunk többet is)
- 30 g vaj
- 300 g ricotta
- 100 g reszelt parmezán
- 2 tojás
- só
- bors
- szerecsendió
- kb. 10 főtt tojás

A végeredmény. Húsvéti fogás
Rapp Eszter

A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel gyúrjuk össze, hogy rugalmas, nyújtható anyagot kapjunk. Akkor jó, ha a tészta nem ragad már a kezünkhöz, de könnyen cipót formálhatunk belőle és nem morzsalékos. Ha túl ragacsosnak találjuk, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de ha épp ellenkezőleg, túl száraz a tészta és nem akar összeállni, némi langyos víz hozzáadásával megoldhatjuk a problémát. Ha megfelelő az állag, gyúrjunk cipót belőle és tegyük 30 percre a hűtőbe.

A spenótleveleket alaposan mossuk meg, távolítsuk el a felesleges szárakat és vágjuk fel apróra. Nem kell órákig aprítani, hiszen a hő hatására a levelek úgyis összeesnek, de érdemes egy nagyobb késsel néhányszor átmenni a spenótkupacon, hogy ne maradjanak benne túl nagy levelek. A hagymát és a fokhagymagerezdeket vágjuk fel apróra, majd a vajon pirítsuk üvegesre, a hagyma így áttetszőbb színű lesz.

A hagymához ekkor hozzáadhatjuk a spenótot. Nyersen ez a mennyiségű spenót rengetegnek tűnhet, de pár perc alatt összeesik az egész. Amint a spenótlevelek megfonnyadtak, le is húzhatjuk a lábast a tűzről. Hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. Majd főzzünk keményre 10 tojást sós vízben (ha sót teszünk a vízbe, könnyen lejön a tojások héja). Amikor a spenót kihűlt, amennyire tudjuk, nyomkodjuk ki belőle a levet, hogy az később ne áztassa el a tésztát. Keverjük hozzá a ricottakrémet és a parmezánt, valamint a két nyers tojást. Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd reszeljünk rá friss szerecsendiót. Nagyjából egy szerecsendió fele elég ehhez a mennyiséghez.

Ha a töltelék elkészült, válasszuk szét a tésztát egy kisebb és egy nagyobb darabra. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra a nagyobb darab tésztát, és béleljünk ki vele egy lehetőleg kapcsos, lisztezett, vajazott tortaformát. Ne aggódjunk, ha a tészta elszakad, nyomkodjuk össze a szakadásokat és pótoljuk a hiányzó darabokat a leszakadó részekből. Biztos, ami biztos, szórjuk meg a kibélelt formát egy kevés zsemlemorzsával, hogy a spenót ne áztassa el a pite alját. Töltsük bele a spenótos krémet, és a tetejére, körbe helyezzük el a főtt tojásokat.

A kisebbik tésztát is nyújtsuk ki vékonyra, majd helyezzük a forma tetejére. Próbáljuk a széleket összenyomkodni és a felesleges darabokat levágni. A dekorációnak félretett tésztából készítsünk kedvünk szerint díszeket a pitére. Ha kész, alaposan kenjük meg felvert tojással a tetejét, hogy szép fényes felületet kapjon a sütőben. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Ha túl hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.