Napi merítés hvg.hu 2010. június. 04. 18:36

Kiknek köszönhető a lime-sörök világkarrierje?

Latin-Amerikának bámulatosan régi sörfőző hagyományai vannak. Ezért tragikus, hogy manapság ezeket a tradicionális söröket teljesen háttérbe szorították azok a divatos és jellegtelen sörök, amelyeket egyenesen üvegből isznak és az üveg nyakába még egy cikk lime-ot is nyomnak - írja a Serteperte blog szerzője.

A lime és a sör viszonya némileg hasonló a kaviár-citrom viszonyához: eredetileg azért adtak mindkét élelmiszerhez citromot, hogy elfedjék azok kellemetlen szagát és netán romlottságra utaló ízét. A Corona és vetélytársa a Sol évtizedekig igénytelen, olcsó terméknek számított, amelyet szegényparasztoknak és ipari munkásoknak készítettek. Ezeknek a söröknek a receptje a kukorica- és az árpamaláta mellett körülbelül 40 százalék rizst ír elő. Az ily módon „leolcsósított” sör kevés hozzáadott komlóval készül, így keserűség-értéke – az úgynevezett IBU – 10-12. Ez fele, harmada az Európában megszokott sörökének. Minek és kinek köszönhetik ezek a sörök a világkarrierjüket? A Serteperte blogon megtudhatja.