2010. március. 31. 14:33 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. március. 31. 14:29 Gasztro

Aranyérmes lett az egri chardonnay

Eger természeti adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához hasonlíthatók. Különösen a chardonnay és pinot noir fajtákból készülhetnek kiváló minőségű borok.

A kiváló minőséghez azonban, ami a sikert meghozhatja, nem elég a szerencse. Akkor sem, ha a borász istenáldotta tehetség. A recept: tudás, kemény munka, kitartás, tájékozottság, ráfordítás, hit, elkötelezettség és őszinteség. Ez utóbbi talán különösen hangsúlyos az egri termelőknek, hogy az elmúlt idők egyik legnagyobb hazai (Vince-féle) borbotránya nyomán ne vetődjön méltánytalanul a gyanú árnyéka az ültetvényekre, ne tegye tönkre a hosszú évek alatt megszerzett renomét. Ezért is üdvözölték az értő borkedvelők a Magyar Borakadémia döntését, amellyel az Év Borászának az egri Lőrincz Györgyöt (St. Andrea pincészet) választották.

A borról
A  Battonage Chardonnay 2007 sajátos ásványosságát a válogatott dűlők vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította. Érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi a vidék adottságait, valamint a fajta világszerte ismert arculatát. Kiváló társ szárnyas- és könnyű sertés ételekhez, valamint a tenger gyümölcseihez és tésztafélékhez.

S  itt egy újabb, immár határokon túli kiemelkedő elismerés, ami az egész borvidéknek is szól. A Kovács Nimród Winery Chardonnay Battonage 2007 bora már tavaly a Pannon Bormustra csúcsbora lett (a pincészet zászlósbora, az NJK 2006 pedig Prestige Reserve díjat nyert). Most pedig a Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen - a világ legnagyobb chardonnay fajtaversenyén - a benevezett magyar borok közül egyedüliként arany érmet nyert. Az idén 17. alkalommal megrendezett versenyen a 300 tagú nemzetközi zsűri négy nap alatt 887 bort kóstolt a burgundiai Château des Ravatys-ban. A mezőnyt a tavalyi évhez hasonlóan most is 37 nevező ország alkotta. A legtöbb bor Franciaországból érkezett, de sok jött Kanadából, Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból, Chiléből, Közép-Európából, és első alkalommal Kínából is.

A beküldött bormintákból 296 kapott érmet, 65 bor érdemelte ki az aranyat. Ebben a mezőnyben arany érmet nyerni komoly elismerése és visszaigazolása annak, amire egy borászat a jövőjét alapozhatja.

A pincészetről

2009. januárjától ismert Kovács Nimród Winery néven, de már az ezredfordulótól jelen volt az egri borvidéken. Kezdetben a Pók-Polónyi pincészettel együttműködve, majd önállóan Monarchia Wineryként. Az elmúlt évek útkeresése alatt, több alkalommal hajtottak végre szervezeti, technológiai, személyi, szemléleti és profilváltást. Magyar és amerikai szakemberek közös munkája nyomán a korábbi termékskálát 10 alá csökkentették, és csak azokra a borokra koncentrálnak, amelyek az egri terroir értékeit jelenítik meg, valamint minőségben, ár- érték arányban nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

 

30 hektárnyi szőlőültetvényüket az Eger pataktól keletre, a város és Noszvaj legjobb dűlőiben telepítették. Büszkeségük a város „szent hegyén”, a Nagy Egeden létesített, mintegy tízhektárnyi, ideális adottságú szőlő. További 20 hektár a közeljövőben fordul termőre Noszvaj határában, a Nagyfa és a Nyilasmár dűlőkben, így reményeik szerint az idén már kizárólag saját szőlőt dolgoznak fel.