Gasztro Haulitus Anikó 2010. március. 30. 20:50

Tökéletes húsvéti kalács - recept

A finom, foszlós, fonott kalács egész évben is sokszor az asztalra kerülhet. De húsvétkor mindenképpen ott a helye a sonka és a tojás mellett.

A húsvéti sonka, a bárány, a tojás és a kalács a termékenységet, a bőséget jelképezik. Az ételeket húsvét vasárnapján megszentelik. Ilyenkor a hívők letakart kosárkákkal érkeznek a misére, hogy a pap áldását adja a lakomára.

A húsvéti ételek összefoglaló neve a népnyelvben kókonya. A székelyek földjén azonban csak a húsvéti kalácsot értik alatta. A magyar kalács elnevezést a nyelvészek a szláv kulics szóból eredeztetik, ami szintén  kimondottan a tetején kereszttel jelölt húsvéti kalácsot jelenti. Európában a legerősebb hagyománya az olaszoknál van a húsvéti kalács sütésének. Colomba Pasquale – galamb formára alakított foszlós kelt tészta. A colomba, azaz a galamb a béke jelképe, és egyben az új életet is szimbolizálja, ugyanúgy, mint nálunk a tojás. A tésztába szárított gyümölcsöket, narancsdarabokat kevernek és a tetejét mandulaforgáccsal szórják meg. Ma már többféle változata is elterjedt a mascarponéstól a csokoládésig.

Húsvéti kalács. Olasz módra
Aréna 2000 kiadó

A nálunk ismert hagyományos húsvéti kalács mindig kelt tésztából készül. A kelt tésztából leggyakrabban fonatokat készítenek, így a fonott kalács a legismertebb. De nagyon elterjedt még ilyenkor a kalácskoszorú. Mutatós tortaformára alakítva is: a kelt tésztából egy kisebb kerek cipót formázunk, köré pedig 3 részből készített tésztafonatot illesztünk, és így sütjük meg. A tésztából apró fonott kalácskákat és akár másnapra briósok at is készíthetünk. A tésztába ízlés szerint tehetünk mazsolát, kandírozott gyümölcsöt. Igazán mutatós ajándék vagy asztaldísz, ha a kalácsba festett tojásokat illesztünk, szalagokkal, virágokkal is dekorálhatjuk. A fonott kalácsot húsvétkor a sonkával együtt kínáljuk. Ízlés szerint készíthetjük kicsit kevesebb cukorral, bár az édes és sós-füstölt íz jól harmonizál egymással. Ha a sonka-kalács párost  egy kis tormakrémmel is megbolondítjuk - amit akár a kalácsra kenhetünk - az már igazi húsvéti ízorgia!

Tippek, fortélyok
- A kelt tészta készítése mindig meleg és huzatmentes helyen történjen. A hozzávalók is legyenek szobahőmérsékletűek.
- Lehetőleg friss élesztőt használjunk.  Az élesztőt langyos tejjel elegyítsük , adjunk hozzá egy kevés cukrot, ugyanannyi langyos lisztet és keverjük simára. Kb. 15-20 perc alatt felfut. Ha nem futna fel, akkor ne öntsük a többi hozzávalóhoz, mert az egész kárba vész. Ilyenkor érdemes inkább a tartalék szárított élesztőt bevetni.
- Annak, ha az élesztő nem fut fel,   több oka is lehet: nem friss az élesztő, túl forró vagy hideg a tej, huzatos a hely, ahol pihent, esetleg túl sokáig futtattuk fel és összeesett. Ugyancsak tilos az élesztőre közvetlenül sót szórni, mert akkor elveszti a kelesztő képességét.
- A lisztet  okvetlen szitáljuk át, így a tészta sokkal finomabb, levegősebb lesz.
- A tésztát 45-50 percnél  tovább nem szabad keleszteni, mert összeesik.
- A deszkára tett tésztacipó alá a nyújtáskor csak vékonyan szórjunk lisztet, mert a túl sok liszttől megváltozhat az állaga. 
- Minden kelt tészta szereti a gőzt, így érdemes a   sütőbe egy kis tálkában vizet tenni. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert a tészta összeesik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[[ Oldaltörés (Receptek) ]]

 

Húsvéti fonott kalács

50 dkg átszitált finomliszt
8 dkg porcukor
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
8 dkg puha vaj
8 dkg porcukor
2db tojássárgája
1 db tojás a kenéshez
2 dkg vaníliás cukor
5 dkg mazsola – elhagyható
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál só

Aréna 2000 kiadó

Az élesztőt egy evőkanál cukorral és egy evőkanál liszttel simára elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a 2 tojássárgáját, a citromhéjat, majd végül a mazsolát. A tésztát addig dagasztjuk (kézzel vagy kézimixerrel, robot dagasztókarral), amíg a felületén és tésztában apró hólyagocskák keletkeznek, a tál falától és a kezünktől pedig könnyen elválik. Egy tiszta konyharuhával takarjuk le a tálat és tegyük a tésztát langyos helyre kb. 40 – 45 percig keleszteni. Ha megkelt, akkor osszuk 3 részre, formáljunk belőle egyforma hosszúságú rudakat és fonjuk össze. Tegyük vajjal kikent tepsibe, takarjuk le és kelesszük ismét kb. 40 percet, amíg kb. másfélszeresére nem nő. A tetejét kenjük meg tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Ha koszorút akarunk készíteni, akkor a fonás után a kalács két végét kör alakzatban illesszük össze. Ha tojást akarunk a tésztába tenni, akkor sütés előtt nyomjuk bele héjastól a tésztába.

Tormás krémsajt

15 dkg natúr krémsajt (például Philadelphia)
2 evőkanál frissen reszelt roma
apróra vágott petrezselyem vagy kapor
egy csipet só
egy csipet őrölt szerecsendió

A hozzávalókat alaposan keverjük össze egy tálban,hagyjuk kicsit összeérni az ízeket. A tormakrémet kenhetjük a kalácsra is, de tálalhatjuk külön a sonka mellé.

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.