2010. február. 05. 17:50 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. február. 05. 16:54 Gasztro

Menza-roadshow: olcsó és jó

Az EUFE kifőzte, Buday megfőzte, a kerecsendiek mind megették.

Újabb állomására érkezett a december 7-én Gödöllőről indított menza-roadshow, amelynek során az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés Buday Péter mesterszakács irányításával a közétkeztetés minőségi megújítását kívánja elősegíteni. A közismert séf az átlagos, fejenként 300 forintos költségkeretből olyan menüket készít, melyek nemcsak változatosak és egészségesek, de finomak is. Reméljük, a bemutatók után, amikor már nem ő tálal, megtartják eme jó tulajdonságaikat… Most úgy tűnik, újból bebizonyosodott, hogy egy kis fantáziával és eltökéltséggel a menzás menü is nyújthat gasztronómiai élvezetet.

Kerecsenden, a helyi közétkeztetését biztosító napközi otthonos óvoda konyha dolgozói Buday Péter irányításával készítették el a bemutató menüt. A menzára igyekvő gyerekek legnagyobb meglepetésükre olyan fogások közül válogathattak, mint a brokkoli krémleves sajt chipsszel, olasz rakott tészta (spenótos lassagna), almás csirkemell mazsolás rizzsel és mézes joghurtos céklával, illetve az aszalt szilvás, pulykával töltött sütőtök burgonyapürével, desszertként pedig banánt kaptak csokoládészósszal.

A megszokottól eltérő, változatos íz világ bemutatásával a szervezők a helyi önkormányzatok és közétkeztetési cégek figyelmét szeretnék felhívni a minőségfejlesztés fontosságára a közétkeztetésben, különös tekintettel a gyermekétkeztetésre. Kerecsenden sajnos igen sok a halmozottan hátrányos helyzetben lévő család, ami fokozott felelősséget jelent a közétkeztetésre nézve is, mivel előfordul, hogy a nehéz helyzetben lévő gyermekek csak a közintézményben jutnak meleg ételhez.

A kerecsendiek nem csupán Buday Péter szakmai tanácsaival lettek gazdagabbak. Az EUFE Egyesülés 750 ezer forintot adományozott a közkonyha javára, a személyzet munkáját segítő korszerű konyhai gépek és eszközök vásárlására.

„Fontos, hogy már gyerekkorban minél változatosabb és egészségesebb ételekkel ismerkedjünk meg, mivel ez felnőtt korunkban is meghatározza az étkezési kultúránkat. Az EUFE által szervezett roadshow elősegíti, hogy ízletesebb, egészségesebb ételeket vezessünk be a közétkeztetésbe - mondta Buday Péter. A Gödöllőn útjára indult roadshow ráirányította a figyelmet a közétkeztetés, ezen belül is a gyermekétkeztetés minőségi megújításának fontosságára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hazai települések érdekeltek a közétkeztetés további fejlesztésében. A mostani akció  nyomán már több önkormányzat határozott saját közétkeztetési reformjáról.