A magyar városlakók kávéfogyasztási szokásairól
A Valdo Café cég felmérése a magyar fogyasztók és a kávé jelenlegi viszonyát próbálta feltérképezni.
© sxc.hu |
A felmérés alátámasztotta, hogy a magyarok szeretik a kávét, hiszen a válaszadók 78 százaléka nyilatkozott így. Elsősorban az íze és aromája miatt, másodsorban a hatásáért szeretjük ezt az italt.
Leginkább napi egy-két kávét fogyasztunk. Ez a válaszadók 55%-ára jellemző, 23% iszik ennél több, három-négy kávét is naponta. Az extrém fogyasztásnak számító napi hét kávénál többet már csak a megkérdezettek 2%-a iszik, míg 13%-uk nagyon ritkán fogyaszt kávét.
Hazánkban jelenleg a legnépszerűbb kávéból készült ital az eszpresszó (36%), rögtön utána jön a capuccino (34%) és a tejeskávé (33%) szinte holtversenyben, a sor végén a hosszúkávé áll (16%) (egy személy több italt is megjelölhetett).
Kicsit más megközelítésben derült ki az, hogy ugyan elsősorban az íze miatt szeretjük a kávét, de tudatosan mégis fáradtság ellen isszuk leginkább. A megkérdezettek 52 százaléka emelte ki ezt a helyzetet, amikor arról kérdezték, hogy mikor, milyen okból iszik kávét. A másik jellemző élethelyzet az étkezés, mely zárásának szerves részét képezi a kávé. Érdekes, hogy forró italként hideg időben szinte egyáltalán nem gondolunk a kávéra.
A darált és instant kávéfajtákról szinte pontosan 50-50%-ban oszlanak meg a vélemények. A darált kávé mellett az erősebb, zamatosabb illetve „az az igazi” érvek szólnak, míg a megkérdezettek másik fele szerint az instant kávé gyengébb, lágyabb, nem olyan savas, gyorsabban készen van, és határozottan krémesebb, valamint jobb az íze, mint a darált kávénak.
Az emberek nagy része otthon (60%) illetve a munkahelyén (51%) fogyaszt leginkább kávét, beleértve azokat is, akik egy nap több helyen is kávéznak. Ezek után kissé lemaradva a vendéglátó ipari egységek következnek (25%), majd a nyilvános helyek, ahol elsősorban automatákból vásárolnak kávét a fogyasztók (18%).
© sxc.hu |
Érdekes, hogy annak ellenére, mennyire szeretjük a kávét, csak nagyon kevesen vagyunk tisztában a kávé eredetével, például a főbb kávébab-fajtákkal. A válaszadók mindössze 4%-ban ismerték a két fő, az arabica illetve robusta kávéfajtát.
Ennél sokkal többféle kávéból készült italt ismerünk, hiszen a válaszadók átlagosan hat ilyet soroltak fel. Az eszpresszó, capuccino, tejeskávé mellett a macchiato, melange és frappé, valamint érdekes módon a kávélikőr kerültek elő leginkább.
A válaszadók egyharmada gondolja azt, hogy a kávé egészséges, 48 százalékuk szerint pedig kifejezetten egészségtelen. A többiek nem tudják, vagy nem érdekli őket a kávé egészségre gyakorolt hatása. Pozitív érvként általában a következőket említették: javítja a vérkeringést, felélénkít, energiát ad, természetes eredetű, hangulatjavító, míg a negatív érvek közt elsőként a vérnyomás emelése szerepel, valamint a gyomorpanaszok kialakulása és a káros anyagok bevitele.
A magyar otthonokban 32%-ban vannak jelen a kávégépek; akiknek nincs ilyen gépük, fele részben szeretnének.