2008. március. 13. 10:13 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. március. 12. 21:17 Gasztro

Milliók az iloki borospincékbe

Horvátország legkeletibb pontja, Ilok nemcsak természeti szépségeiről és kulturális-történelmi emlékeiről, hanem borkultúrájáról is híres. Mostanság több millió kunát fordítanak arra, hogy a terület borospincéit felvirágoztassák.

Ilok városának idegenforgalmi közössége 2008-as terveiben különösen nagy hangsúlyt fektetett a bortermelés fejlesztésére. A folyamatos telepítések révén 2009-ig 1500 hektárnyi új szőlőültetvénnyel számolnak. Az iloki pincékben több mint 8 millió liter bort tudnak tárolni, az Agro-Ilok szövetkezetben pedig a végéhez közeledik egy újabb, 1,5 millió liter töltésére és tárolására alkalmas modern pince megépítése.

A horvát kormány és a Világbank 70 millió kunát fektetett be az óváros renoválásába, melynek során egy régi borpincét is helyreállítanak, valamint rendbe hozzák a Dvorac hotel éttermét. Folyamatban van Principovac, az egykori nemesi birtok felújítása is, és tervbe vették a Pajzoš nevű szőlősterület rendbetételét is. Utóbbi Tito egyik kedvenc helye volt, ahol újjáépítik a vendégfogadásra alkalmas elnöki villát, kiegészítik borospincével, valamint ötven hektáros szőlőskertet alakítanak ki körülötte.
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.