Zhvg hvg.hu 2020. augusztus. 01. 09:00

Ezeket a dokumentumfilmeket nézze meg, ha érdekli, mi mindennel pusztítjuk a Földet

Élelmiszeripar, nagyüzemi állattartás, divat és klímaváltozás: összegyűjtöttük az elmúlt időszak legnagyobb hatású, fenntarthatósággal (vagy éppen fenntarthatatlansággal) kapcsolatos dokumentumfilmjeit és sorozatait.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Our Planet / Bolygónk csodái (2019)

David Attenborough-t senkinek sem kell bemutatni: a 94 éves, fáradhatatlan természettudós és dokumentumfilmes narrálta azt a 8 részes, rendkívül látványos sorozatot, amely tavaly debütált a Netflixen. Négy év leforgása alatt 50 országban egy több mint 600 fős stáb dolgozott az alkotáson.

A Bolygónk csodái egyébként a streamingóriás első természetvédelemmel kapcsolatos dokumentumfilmje. A sorozat a környezetvédelemre fókuszál, eltérő állatfajokon és őshonos területeiken keresztül mutatja be, milyen hatással van az emberi tevékenység és a klímaváltozás a környezetre.

Before the Flood / Özönvíz előtt (2016)

Az Oscar-díjas színész és klímaaktivista Leonardo DiCaprio jegyzi az Özönvíz előtt c. dokumentumfilmet, amit a National Geographicnak forgatott és az elmúlt évek egyik legnézettebb dokumentumfilmjének tartják. (Egyébként a csatorna YouTube-oldalán, a linken keresztül ingyen meg lehet nézni.)

DiCaprio a világ különböző pontjaira látogat és az emberiség okozta globális felmelegedés hatásait mutatja be. A film összességében a klímaváltozásról szól és a lehetséges megoldásokat keresi, hogy miként lehetne mérsékelni a hatásokat és megmenteni az ökoszisztémát, a kihalás szélén álló fajokat és az őshonos közösségeket.

An Incovenient Truth / Kellemetlen igazság (2006)

Al Gore korábbi amerikai alelnök és Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista azonos című könyvén alapszik az Oscar-díjas dokumentumfilm, amely a politikus globális felmelegedés elleni küzdelmét és kampányát mutatja be, aki a 2000-es választási vereség után a bolygó megmentésének szentelte életét.

A filmben szó esik a kiotói egyezménytől elkezdve több nagy tó kiszáradásáról, állatok kihalásáról és szén-dioxid-kibocsátásról is. Emellett természetesen politikai szál is megjelenik benne, a George W. Bush által fizetett klímaszkeptikusok képében.

The True Cost / A divat valódi ára (2015)

Tudjuk, hogyan, milyen körülmények között, mi árán készülnek a ruháink? 2015-ben mutatták be azt a dokumentumfilmet, amely a 2013-as Rana Plaza tragédiáját mutatja be. A több mint 1000 ember halálát okozó tragédia volt az első olyan eset, amely bejárta a világsajtót és rámutatott az olcsó, tömeggyártott ruházati ipar, a fast fashion gyártási körülményeire.

A film a túlélők visszaemlékezésein is alapul és körüljárja az iparág környezetszennyező mivoltát - betekintést enged a divat árnyoldalaiba, emellett számos iparági szereplő, környezetvédő és aktivista is megszólal benne.

Riverblue / Folyókék (2016)

A Riverblue a környezetvédő, író, tanár és evezős Mark Angelo 3 éves világkörüli útját követi nyomon, amelyben bemutatja és dokumentálja a globális divatipar környezeti hatását, és amelyet számos díjjal is elismertek.

A divatipar által a leginkább szennyezett folyók példáján keresztül mutatják be a ruhadarabok ökológiai lábnyomát és egyben megoldást is kínálnak a filmben arra, hogyan akadályozhatnánk meg a további pusztítást.

A Plastic Ocean / Műanyagóceán (2016)

Szintén a vizek szennyezettségét járja körbe egy újabb Netflix-dokumentumfilm, amelyben Craig Leeson újságíró Tanya Streeter búvárral és egy nemzetközi tudós- és kutatócsoporttal fog össze, hogy a világ 20 pontjára utazzanak.

Ebben a dokumentumfilmben mutatták be annak a több mint 4 éves munkának az eredményét, amiben az óceánok műanyagszennyezésének hatását hivatottak kutatni.

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

A nagyipari állattartásra fókuszál ez az először közösségi finanszírozásból megvalósult film, amihez végül a nagy érdeklődés miatt több mint 10 nyelven is készítettek feliratot.

A Netflixen is elérhető, felújított változatnak már szintén Leonardo DiCaprio az egyik producere. A mezőgazdaság, és ezen belül is a nagyipari állattartás jelentős részt „vállal” a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásában, nagy a vízigénye, de az erdőirtásokban, és így különböző fajok kihalásában és természetes élőhelyeik felszámolásában is.

Emellett hangsúlyt fektettek arra is a készítők, hogy a környezetvédelmi szervezetek vitatható szerepét is bemutassák ebben.

Rotten / Ételünk és életünk (2018)

Hogyan kapcsolódik össze az avokádótermesztés a kartellekkel? Hogyan zsákmányolja ki a cukoripar a munkásokat? Meddig mennek el a francia szőlőtermesztők, hogy ellenálljanak az olcsó spanyol és kínai importnak?

Két évadon és 12 epizódon keresztül mutatja be a dokumentumfilm az élelmiszeripar fenntarthatatlanságát. Minden epizód egy élelmiszerre fókuszál és az alkotók interjúkat is készítettek gyártókkal, kereskedőkkel és más szereplőkkel.

Minimalism: A Documentary About the Important Things (2015)

A mai társadalmunk a túlfogyasztás egyfajta norma lett, és így szinte elképzelhetetlen az a törekvés, hogy minél kevesebb tárggyal vegyük magunkat körbe.

A minimalizmus egyébként egy, az 1960-as években induló művészeti irányzat, aminek az a lényege, az alkotók a lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználattal igyekeznek letisztult színű és formájú, egyszerű műalkotásokat létrehozni. Mint életmódmozgalom az elmúlt években a fenntarthatóság igényével együtt került előtérbe.

A dokumentumfilm különböző emberek – így családok, vállalkozók, építészek, művészek, újságírók, tudósok és egy Wall Street-i bróker – életén keresztül mutatja be, hogyan hat az életünkre az, ha minél kevesebb dologgal vesszük körbe magunkat.

Ten Billion / Tíz milliárd (2015)

A rendezőnek, Peter Webbernek az adott kiindulási pontot a dokumentumfilmhez, hogy olvasta még 10 évvel ezelőtt Stephen Emmott, a Microsoft egyik tudósának tanulmányát, ami arra vonatkozóan állít fel következtetéseket, hogyan néz majd ki az élet a XXI. század végén a Földön.

A tanulmány – és a film – a túlnépesedés problémáját és azt a kihívást járja körbe, amivel az emberi faj szembesül majd, ha a népesség eléri a 10 milliárd főt, a bolygó természeti erőforrásai pedig kimerülnek.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át

Novotny Dénes: Az e-autók forradalma – és ami előtte van

Egyes kutatások szerint az európai autótulajdonosok több mint kétharmada veszi komolyan fontolóra, hogy a következő alkalommal elektromos meghajtású gépkocsit választ. Impozáns adat, azonban úgy vélem, az igazi forradalom sokkal inkább a villamosenergia tárolásában zajlik jelenleg. Ennek egyik és kétségtelenül a leglátványosabban megnyilvánuló formája az e-mobilitás, ugyanakkor ennél lényegesen tágabb körről van szó.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit 2021. május. 06. 06:30

Május 23-a előtt nehezen lesz bármilyen lakodalom, több hetes csúszásban van a kormány

Hiába kalkulált úgy a kormány, hogy május 15-re beoltanak ötmillió embert, a jelenlegi számok alapján ettől nagyon messze vagyunk. A Pfizer vakcinának átütő sikere van, az azonban kizárt, hogy a hiányzó mennyiséget előhúzzák addig, ahogy az sem biztos, hogy csaknem 1 millió ember hajlandó megmozdulni érte a következő napokban. A kormány mindenesetre hangszínt váltott, és a héten a Pfizert dicsérte a keleti vakcinák helyett.