Zhvg hvg.hu 2020. június. 04. 12:55

Kisebb súllyal születnek a csecsemők gáz- és olajkutak közelében

Sokkal nagyobb az esélye, hogy alacsony testsúllyal jönnek világra a csecsemők, ha az édesanyjuk a terhesség alatt gáz- és olajkutak közelében él. Az alacsony születési súly sajnos számos egészségügyi problémához vezet.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Tíz éven keresztül közel 3 millió szülés adatait elemezték Kaliforniában a Berkeley Egyetem kutatói, ebben az államban van az Amerikai Egyesült Államok 10 legnagyobb olajmezőjéből négy. Arra az eredményre jutottak, hogy ha a leendő anya a terhesség ideje alatt egy gáz- vagy olajkút 10 kilométeres körzetében él, sokkal nagyobb eséllyel születik nagyon alacsony testsúllyal a baba. A vidéken élők pedig különösen kitettek ennek – számol be az eredményről a The Guardian.  

Korábban már a légszennyezettség és a koraszülés között is kimutatták a kapcsolatot a kutatók, és az is ismert, hogy a lakhatási körülmények is befolyásolják a születési súlyt és a nő terhességét.

Ráadásul annál nagyobb az esélye az alacsony születési súlynak, minél közelebb él az anya egy kúthoz: egy olajkút 1 kilométeres körzetében élő terhes nő esetében 40 százalékkal nő az esélye annak, hogy nagyon alacsony testsúlyú gyereknek ad majd életet.

Újszülöttek esetében az alacsony születési súly számos problémához vezet: a babák nehezebben esznek és gyarapodnak, és az immunrendszerük is gyakran gyengébb. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a kis- és alacsony születési súly összefüggésben van a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, a szívproblémákkal, de fejlődési és szellemi rendellenességek is előfordulhatnak az érintett gyermekek esetében.

Az olaj- és gázkutakban gazdag Amerikai Egyesült Államokban egyébként minden 12. csecsemő alacsony születési súllyal születik.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át

Nem kell már sokat várni az elektromos autók forradalmáig

Az elektromos autók árát, a töltési lehetőségeket számos tényező befolyásolja. Miért teszi le valaki a voksát egy elektromos jármű mellett? A választási szempontok – az elérhető alternatívák – azonban dinamikusan változnak, és nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány is a káros kipufogógázokat hírből sem ismerő autók jövőjének kedvez. A szakértők mindenesetre azzal számolnak, hogy még többen ülnek majd személyautóba, mint eddig.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.