Németh András
Szerzőnk Németh András

Napról napra romlik a Nyugat és Oroszország viszonya: az EU és az USA újabb szankciókat léptet életbe Moszkva ellen, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig felvetette annak a lehetőségét is, hogy országa megszakítja az unióhoz fűződő kapcsolatait. Úgy tűnik, egyre közelebb kerül a világ egy többször ismételgetett fenyegetés beváltásához.

A kiváló szónokként ismert Vlagyimir Putyin orosz elnök szereti a metaforákat, így nem csoda, hogy beszédeiben – hasonlóan másokhoz – többször is medvéhez hasonlította hazáját, s nem egyszer felhívta a világ figyelmét, hogy nincs veszélyesebb a sebzett és sarokba szorított medvénél. „Néha azt hiszem, hagyják a medvét, hogy békében egye a bogyókat és mézet az erdőben. De nem. Mert mindig láncra akarják fűzni, s ha ez sikerül, kitépik a karmait” – mondta néhány évvel ezelőtt, majd ismét figyelmeztetett, az orosz medve igazán veszélyes tud lenni, ha támadják.

A medve nem játék

Putyin hasonlatával – ha már az erdőben és az állatvilágban maradunk – azonban akad egy kis gond. A medve ugyanis a helyett, hogy békésen majszolgatná a bogyókat és mézet, elfoglalja más állatok vadászterületét, különféle mérgező bogyókat csempész a neki nem tetsző állatok elemózsiájába, s ha az erdő lakói kifejezik nemtetszésüket, durván szétcsap a többi négylábú között.

Ha valaki láncra akarja fűzni Oroszországot, az azért tenne így, mert Moszkva az utóbbi több mint húsz évben – mióta Putyin 1999-ben hatalomra került – számtalanszor felrúgta a demokratikus világban elfogadott játékszabályokat. 2008-ban az orosz hadsereg Grúzia egy részét foglalta el – Abházia és Dél-Oszétia szakadt el a kaukázusi országtól – 2014-ben pedig az Ukrajnához tartozó Krímet annektálta Oroszország, és hatékony katonai segítséget nyújtott és nyújt az Ukrajna keleti megyéiben létrehozott Moszkva-párti „népköztársaságoknak”.

Halállista

Közben pedig gyanúsan gyakran halnak meg a Kreml urának ellenfelei: többek között Anna Politkovszkaja oknyomozó újságíró, Borisz Nyemcov ellenzéki vezető, Pavel Hlebnyikov újságíró, Borisz Berezovszkij oligarcha és Alekszandr Litvinyenko kiugrott titkosszolgálati tiszt szerepel a halottak listáján, de sokan vannak olyanok is, akik túlélték a merényleteket. Például egy művész, Pjotr Verzilov – akinek az lehetett a fő bűne, hogy néhány társával emlékezetes módon megzavarta az oroszországi labdarúgó vb döntőjét, amikor rendőrruhába öltözött társaival beszaladt a pályára –, Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus, vagy éppen Szergej Szkripal, az orosz titkosszolgálat árulóvá vált, és Nagy-Britanniába távozott egykori ügynöke.

És persze nem szabad megfeledkezni Alekszej Navalnijról, a legismertebb orosz ellenzékiről, akinek az ügye a jelek szerint előhozta Oroszországból – vagy inkább Putyinból – a sebzett medve effektust. Az orosz hatalom ugyanis mindent elkövet annak érdekében, hogy visszakényszerítse az elégedetlenség szellemét a palackba, és közben egyre több olyan lépést tesz, amivel csak ront a saját helyzetén. A pályáját nacionalistaként kezdett, Putyin legfőbb hazai bírálójává vált bloggerrel ugyanis szinte mindent megpróbált a hatalom.

Először gazdasági vádakkal eljárást indítottak ellene, s a perben hozott felfüggesztett börtönbüntetést annak ellenére sem törölték el, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, az eljárás nem volt tisztességes, a vádlott terhére rótt cselekmények nem különböztethetőek meg a hétköznapi üzleti tranzakcióktól.

Alekszej Navalnij

A felfüggesztett ítélet miatt Navalnij nem indulhatott a választásokon, ám ennek ellenére járta az országot, s miközben videók tucatjaiban leplezte le az orosz elit korruptságát, átültette a hazai gyakorlatba az okos szavazás taktikáját, ami azt jelenti, hogy minden körzetben megtalálta, melyik az az ellenzéki jelölt, akinek a legtöbb esélye van a Kreml-párti induló legyőzésére, vagy megszorítására. Ez szemmel láthatóan nem tetszett a hatalomnak: tavaly augusztusban Tomszkban novicsok idegméreggel megpróbálták megölni a bloggert, akinek azéletét végül az mentette meg, hogy az őt szállító repülőgép időben hajtott végre kényszerleszállást, a reptérre kiérkező mentősök pedig eltalálták a helyes gyógymódot. Utóbbi magyarázatot nem más erősítette meg, mint az egyik merénylő, aki az egyik magas rangú csinovnyikként bemutatkozó Navalnijjal folytatott telefonbeszélgetésben beszámolt a gyilkossági kísérlet részleteiről. A merényletet túlélő Navalnij Németországban lábadozott, s közben elkövette azt a „hibát”, hogy nem jelentkezett kéthetenként az orosz rendőrségen. Ezért le is tartóztatták január 17-én, amikor visszatért Moszkvába, és letöltendőre változtatták az Oroszország által is elismert európai bírói testület által jogszerűtlennek minősített felfüggesztett ítéletet. Akik pedig tüntettek az ítélet ellen azokat ezer számra vették őrizetbe: a putyini Oroszország legnagyobb tüntetéseit rendezték meg két hétvégén is száznál több városban.

Majd azért is megbüntették 850 ezer rubelre a bloggert, hogy a bíróság szerint megsértette egy második világháborús veterán becsületét, amikor árulónak és bábnak nevezte azért, mert támogatta a Putyin által elővezetett alkotmányreform tervét. A perrel azóta is foglalkozik a kormánypárti média, és azt akarják bebizonyítani, hogy Navalnij az idős veterán „megtámadásával” kétségbe vonta azt is, hogy a Szovjetunió igazságos háborút vívott a náci Németország ellen. Közben pedig azzal nem foglalkozik a rezsimmédia, hogy a Kreml szócsöveinek egyike, Vlagyimir Szolovjov főműsoridőben mondta azt, hogy Hitler nem menekült el a katonaság elől és bátran harcolt.

Nem csak Navalnij ügyében tolja túl a Kreml a bosszúállást, az is hiba volt, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter látványosan és teljesen feleslegesen megalázta az EU Moszkvába látogató külpolitikai főképviselőjét, Josep Borrellt. Miközben Borrell még a Navalnij-ügy ellenére is békülni próbált a közös sajtóértekezleten mondott beszédében, Lavrov élesen támadta az uniót, s miközben beszélt, a külügyminisztérium kiértesített több EU-s tagországot, hogy éppen most utasították ki egy-egy diplomatájukat Moszkvából.

Az orosz külügyminisztérium által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) fogadja Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét Moszkvában 2021. február 5-én

Egyensúlyeltolódás

Az elhíresült sajtókonferencia hatására Borrell is csatlakozott az Oroszországot bírálók egyre népesebb táborához, és úgy tűnik, hogy az EU-ban azok kerültek többségbe, akik újabb szankciókat követelnek Putyin és környezete ellen. Közben az USA is bünteti Oroszországot: Washington meg akarja akadályozni, hogy átadják az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő Északi Áramlat II. gázvezetéket és emiatt szankciókat hozott a projektben részt vevő egyik orosz cég ellen. Ennek hatására a külföldi cégek is elkezdték a majdnem kész építkezésből való kivonulást, így kérdésessé vált a többségi orosz tulajdonban lévő vezeték jövője.

A jelek szerint a magát sebzett medvének érző Oroszország nem hajlandó kompromisszumokra, és talán az EU türelme is elfogyott. Így hamarosan kiderülhet, mennyire veszélyes Putyin Oroszországa. A legközelebbi csörte a miatt kezdődhet, hogy az európai emberi jogi bíróság felszólította Moszkváét, engedje szabadon Navalnijt, ám a Kreml egyelőre hallani sem akar erről, s Oroszország belügyeibe való beavatkozásként értékeli a nyilatkozatot.

Putyin ki is bővítette a Nyugat elleni vádakat, legutóbbi beszédében azt állította, a nyugati országok átfogó információs háborút indítottak Oroszország ellen, s az a céljuk, hogy különféle válságok kirobbantásával térdre kényszerítsék Oroszországot. Az orosz államfő szerint a Szputnyik V vakcinát is azért támadják az EU-ban és az USA-ban, mert az orosz. Putyin azt is megismételte, hogy Alekszej Navalnij mögött is a külföldi titkosszolgálatok állnak, s a külvilágnak feltett szándéka, hogy saját érdekei szerint befolyásolja a szeptemberben esedékes oroszországi parlamenti választást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.