Világ MTI 2021. január. 23. 17:36

A külföld is kiállt Navalnij mellett

Prágában, Varsóban és Tallinnban is tüntettek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatása ellen - számoltak be különféle hírforrások szombaton.

Prágában mintegy kétszázan vonultak az orosz nagykövetség elé, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek. A többségében fiatal tüntetők "Szabadságot Navalnijnak", "Demokráciát akarunk, nem diktatúrát!" és "Le a törvénytelenséggel!" feliratú transzparenseket hordoztak, orosz popzenét hallgattak és énekeltek. Közülük többen orosz nemzeti zászlóval jelentek meg. A megmozdulás rendbontás nélkül zajlott.

Varsóban és Krakkóban is tiltakozást szerveztek Navalnij és az Oroszországban bebörtönzött politikai foglyok támogatására. "Azt követeljük, hogy vessenek véget az elnyomásnak, az orosz állampolgárok szabadon részt vehessenek a békés megmozdulásokon, és kifejezhessék véleményüket" - mondta az egyik tüntető.

Észtország fővárosában, Tallinnban, illetve az észt-orosz határ mentén található Narvában is több százan tüntettek. Észtországban népes orosz kisebbség él. "Navalnij a halált megvető bátorság megtestesítője, és megmutatja, mire képes az egyszerű állampolgár a hatalmi apparátus erejével szemben" - mondta Sergei Metlev, a tallinni megmozdulás egyik szervezője a BNS balti hírügynökségnek.

Szombaton több orosz városban is megmozdulást szerveztek, amelyeken a Meduza ellenzéki hírportál szerint tízezrek vettek részt. A tiltakozásokon több ezer embert állítottak elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról