Világ MTI 2019. március. 31. 08:47

Isztambulban és Ankarában akár veszíthetnek is Erdogan emberei

Helyhatósági választások kezdődtek vasárnap Törökországban, az első szavazóhelyiségek helyi idő szerint hét órakor nyitották meg kapuikat az ország keleti részén, egy órával később pedig nyugaton.

A választópolgárok keleten helyi idő szerint négy óráig, nyugaton öt óráig adhatják le voksaikat. Törökország 81 tartományában mintegy 57 millió választásra jogosult állampolgár dönthet arról, hogy kiket látna szívesen települése élén. Az első részeredményeket még az este folyamán közzétehetik.

A helyhatósági választások jelzésértékűek Recep Tayyip Erdogan török elnök és konzervatív-iszlamista kormánya számára. Erdogan sikereinek alapját évekig a virágzó gazdaság adta, amelyet azonban jelentősen megtépázott az Egyesült Államok és Törökország közötti diplomáciai, illetve kereskedelmi viszály.

Dzsámivá alakíttatná Erdogan az Hagia Szophiát

A török elnök szerint a török nemzet évek óta azután sóvárog, hogy az isztambuli Hagia Szophia dzsámi legyen. Ez egyben a muzulmán világ elvárása is.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a kormánypárt főpolgármester-jelöltjei a két legfontosabb városban, Ankarában és Isztambulban szoros versenynek néznek elébe. A felmérések szerint a voksolás kimenetelét a határozatlan szavazók döntik majd el, akik között a kormányoldal korábbi választói vannak túlnyomó többségben.

A török elnök az utóbbi hetekben intenzív kampányt folytatott, tartományról tartományra járva beutazta az országot, és átlagosan két nyilvános beszédet tartott naponta. Erdogan élet-halál kérdésként állította be a szavazást, amit a kurd fegyveres lázadók és az iszlamofóbia jelentette fenyegetésekkel indokolt, és elsősorban a nacionalista, vallási alapú érzelmek feltüzelésével próbált voksokat szerezni pártjának.

Erdogan 16 éve vezeti a 82 millió lakosú Törökországot az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról