Akkor sincs biztonságban, ha a jelölése szerint mikrohullámú sütőben is használható műanyag edényt használ – figyelmeztetnek a szakemberek.
A mikrohullámú sütők jelentősen megkönnyíti az emberek életét, ugyanis néhány pillanat lehet velük megmelegíteni ételeket és italokat. Azt is mindenki tudja, hogy fém tárgyakat tilos ilyen eszközökbe rakni – de az sem mindegy, hogy milyen műanyag edényt használ.
A tárolók alján általában van jelölés, hogy lehet-e mikróban használni őket, de lehet jobb, ha inkább egy általános tanácshoz tartja magát, és egyáltalán nem tesz a mikróba műanyag edényt. Ugyanis a még biztonságosnak vélt műanyag tárolóból is kerülhetnek a melegített ételbe veszélyes anyagok.
A gond az, hogy a mikrós melegítés során az étel mellett maga a műanyag is felmelegszik – magyarázza a Food and Wine portálnak Phoebe Stapleton, a Rutgers Egyetem gyógyszertani és toxikológiai tanszékének docense.
„Ez a megemelkedett hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a műanyag edényben lévő vegyi anyagok az épp melegített ételbe kerüljenek” – magyarázza a szakember. Azt már Kelly Johnson-Arbor, a MedStar Health egészségügyi szervezet toxikológusa teszi hozzá, hogy ez azokra az edényekre is vonatkozik, amelyeken szerepel a „mikrohullámú sütőben is használható” jelölés.
Ez ugyanis szavai szerint inkább azt jelenti, hogy a tároló nem fog lebomlani, ha néhányszor megmikrózza. „A műanyag termékek stabil kémiai szerkezete ellenére, a vegyi anyagok bizonyos körülmények között kioldódhatnak. Ilyen a magas hőmérséklet is, ami a mikrohullámú sütő használata közben tapasztalható” – jegyzi meg.
Az így kioldódó anyagok közé tartozik a biszfenol A (BPA), valamint a ftalátok nevű szerves vegyület is. Ezek a szervezet szöveteiben így felhalmozódhatnak, és hozzájárulhatnak számos egészségügyi problémához. Az már csak a hab a tortán, hogy a mikrózás mikroműanyag-részecskéket is juttathat az ételekbe.
A Food and Wine felidéz egy 2023-as tanulmányt is, mely alátámasztja ezeket az állításokat. Ebben polipropilén anyagú bébiétel-tárolókat vizsgálta, és a tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket imitáló anyagokkal töltötték meg őket. Betették őket a mikrohullámú sütőbe, ezután pedig úgy találták, hogy bár a mikroműanyagok mennyisége változott, de valamennyi esetben jelen voltak.
Mindent összevetve, érdemes lehet elkerülni a műanyag tárolók használatát, amikor mikrohullámú sütőt használ – de már az is számít valamennyit, ha BPA-mentes jelölésű edényeket használ. Ugyanakkor még ezekben is előfordulhatnak káros vegyi anyagok, így ezek sem tökéletesen biztonságosak. A szakemberek inkább az üveg edények használatát javasolják.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.