A belga Leuveni Katolikus Egyetem kutatói olyan számítógépes modellt fejlesztettek, amely a sör összetétele alapján nemcsak annak ízét tudja előjelezni, de azt is, hogy az ital milyen értékeléseket fog kapni a fogyasztóktól.
Aki szereti a minőségi söröket, a belga sörfőzdék termékeivel egészen biztosan nem fog mellé. A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói azonban azt mondják, mesterséges intelligencia (MI) segítségével még finomabbá tehetők az italok.
Kevin Verstrepen, a kutatás vezetője szerint a mesterséges intelligencia segíthet szétszálazni azokat a rendkívül összetett kapcsolatokat, amelyek szerepet játszanak abban, hogy az ember miként érzékeli a különböző aromákat. „A sör – akárcsak a legtöbb élelmiszer – több száz különböző aromamolekulát tartalmaz, amelyeket a nyelvünkkel és az orrunkkal tudunk érzékelni, majd agyunk ezeket egy ízzé olvasztja össze. A vegyületek azonban nemcsak velünk, egymással is kölcsönhatásba lépnek, így az, hogy miként érzékeljük az egyiket, a többi koncentrációjától is függ” – nyilatkozta a szakember a The Guardiannek.
A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint összesen 250 kereskedelmi forgalomban lévő belga sör kémiai összetételét elemezték. Ezek 22 különböző típushoz tartoztak, voltak köztük lagerek, gyümölcsös főzetek, világos sörök és alkoholmentesek is.
A vizsgált tulajdonságok között szerepelt az alkoholtartalom, a savasság (pH), a cukorkoncentráció, valamint az ízben szerepet játszó több mint 200 különböző vegyület jelenléte és koncentrációja. Ezek közé tartoznak például az élesztők által termelt észterek és a komlóból származó terpenoidok, amelyek egyaránt szerepet játszanak a gyümölcsös jegyek kialakításában.
A 16 fős tesztcsapat ezután három éven át vizsgálta a söröket, majd pontozta azokat 50 különböző tulajdonság alapján. A szakemberek emellett 180 ezer fogyasztói értékelést gyűjtöttek össze.
Verstrepen szerint a vegyületek koncentrációjának apró változásai nagy hatással lehetnek az összegészre, különösen akkor, ha egyszerre több komponens is változik.
A csapat ezután a gépi tanulás segítségével egy olyan modellt készített, amely az összetétel alapján képes volt megjósolni a sör ízét, valamint az arra várható értékeléseket. A modellt aztán egy kereskedelmi forgalomban kapható sör feljavítására használták fel. A vizsgálat azt mutatta, hogy az alkoholos és az alkoholmentes változatnál is javultak az értékelések: jobb pontokat kapott a sör az édességre, a testességre, és általánosan is jobb volt róla a fogyasztók véleménye.
Bár a modellnek vannak korlátai – például, hogy a gépet csak a kereskedelmi forgalomban kapható prémium sörökön tanították be –, az eszköz segíthet abban, hogy tökéletesítsék az alkoholmentes sörök ízét. Verstrepen ugyanakkor kiemelte: a hagyománytól sem szakít el a mesterséges intelligencia, a sörfőző mesterek tudására ugyanis továbbra is szükség lesz.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.