Az olasz famíliában, Amerikában felnőtt színész és gasztronómus, Stanley Tucci egyik kedvenc levese a csülkös borsóleves. Íme egy recept a Tucci asztalnál című könyvből.
Az ételek szorosabbra fűzhetik a családot összetartó köteléket, és ezt senki sem tudja jobban, mint az olasz famíliában, Amerikában felnőtt világhírű színész és gasztronómus, Stanley Tucci. Gyermekkorában a főzés mindig közös, családi esemény volt, amelyhez a mai napig rengeteg recept, emlék és hagyomány kötődik.
A Tucci asztalánál című könyv a közös családi főzés és étkezés örömeit mutatja be. Hagyományos és modern olasz ételek receptjeit tartalmazza a Tuccik gyűjteményéből, valamint olyan kedvenc fogásokét, amelyeket brit feleségével, Felicity Blunttal kísérleteztek ki. De szerepelnek a könyvben sógornője, Emily Blunt és a barátok bevált receptjei is.
Tucci csülkös borsólevesének receptje
Amikor New Yorkba költöztem, nem engedhettem meg magamnak, hogy étterembe járjak. Őszintén szólva nem sok mindent engedhettem meg magamnak. Kávézókban ettem, mert olcsók voltak, és a legtöbb helyen isteni leveseket főztek.
A csülkös borsóleves mindig is az egyik kedvencem volt. Fontos, hogy ellenőrizzük a felezett borsó fajtáját. Létezik előreáztatott, amelyet egyből lehet főzni, a másik típust viszont készítés előtt akár 24 óráig is áztatni kell.
Hozzávalók 6 személyre:
- 3 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- 1 szárzeller, apróra vágva
- 1 csülök (450–700 g)
- 1,5 l csirkealaplé
- 2 l víz
- 450 g felezett borsó
- 2 ág friss kakukkfű
- 1 babérlevél
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- extra szűz olívaolaj, a kész leves meglocsolásához
- kruton, a tálaláshoz
A leves elkészítése:
Nagy, vastag aljú nyeles lábosban közepes lángon megmelegítjük az olívaolajat. Beledobjuk a hagymát, fokhagymát, sárgarépát és a zellert, és 5–7 perc alatt puhára dinszteljük.
Hozzáadjuk a csülköt, beleforgatjuk az olajba és a zöldségekbe. Hozzáadjuk az alaplevet, a vizet, a borsót, a kakukkfüvet és babérlevelet. Felforraljuk, majd kisebbre vesszük a lángot, és félig lefedve nagyjából 1 órán át főzzük.
Eltávolítjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet. Kiemeljük és félretesszük a csülköt.
A levest botmixerrel simára pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk. A csülökről levagdossuk a húst, és a leveshez adjuk.
Tálakba merjük a levest, és meglocsoljuk kevés extra szűz olívaolajjal. Ízlés szerint krutont is adhatunk hozzá.
Stanley tippje:
Ha a csülköt nem fedi el teljesen a lé, néhányszor forgassuk meg, hogy egyenletesen átfőjön, és ne száradjon ki.
A fenti cikk a Tucci asztalánál című könyv szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.