A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok is ehetnek pizzát, ám a mikrogravitációban kár az eredeti olasz recepttel próbálkozni.
Az űrbéli pizzázásról közölt érdekességeket a NASA. A Facebook-oldalára kirakott – cikkünk nyitóképén is látható – fotón Jessica Watkins asztronauta látható egy pizzával a kezében, ám az nagyban eltér az eredeti recepttől: a tésztája ugyanis tortilla.
Ez elsőre igencsak szokatlan lehet, ám oka van annak, hogy nem élesztős pizzatészta van a paradicsomszósz és a feltét alatt: az ugyanis morzsálódna, ami mikrogravitációs környezetben kifejezetten nem szerencsés. Mint az amerikai űrhivatal kifejti, a lebegő morzsadarabok beleszállhatnának a berendezésekbe, ami kerülendő.
Az ISS fedélzetén érzékeny műszerek is vannak, melyek működésében komoly zavart okozhatnak a kósza morzsadarabok.
Veszélyes lehet a saláta, amit nem a Földön termesztenek
Ugyan színt vihet az űrhajósok étrendjébe, de nagy problémát is okozhat az ilyen környezetben termesztett saláta - derül ki egy új vizsgálatból. A növény ugyanis védtelenebb a baktériumokkal szemben, így szalmonella és e.coli baktériumokkal is fertőzött lehet.
A NASA erre már nem tért ki, de az űrpizzán sajtot sem látni – a morzsálódás jelentette probléma tükrében azonban a sajtreszelés sem tűnik jó ötletnek az ISS-en.
A Nemzetközi Űrállomáson nemrég – kísérleti jelleggel – paradicsomot is termesztettek, ám az egyik darab kámforrá vált, és csak nyolc hónap múlva került elő – erről itt írtunk bővebben.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.